2019 Yılında En Çok Ödül Kazanan Espor Takımları

En Çok Ödül Kazanan Espor Takımları

2019 senesinde espor takımlarına yapılan 4490 turnuvada toplam 211 milyon dolar para dağıtıldı ve bu miktar geçen sene dağıtılan 130 milyon doları geçerek zirvedeki yerini aldı.

Valve’nin Dota 2’si ise geçen seneki ödül havuzunu 4 milyon dolar daha arttırarak yeni rekorlara imza attı. Dağıtılan toplam ödülde yaşanan bu ciddi artışın esas nedeni ise, Epic Games’in popüler oyunu Fortnite’ın sahneye dahil olup toplamda 80 milyon dolar ödül dağıtması oldu. Çoğu espor takımı ise bu pastanın tadına bakabilmek adına Fornite sahnesine giriş yaptı. 2019 senesinde rekabetçi sahnede en çok kazanan ilk 10 takıma ve Dota 2 ile Fortnite’nin bu ödüllerin dağılımını nasıl etkilediğine birlikte göz atalım.

Bu haberde kullanılan bilgiler Esports Earnings ve takımların kendi bildirdikleri sayılar ile hazırlanmıştır.

#10 FaZe Clan – 3.166 Milyon Dolar (2018 #10, 2.78 Milyon Dolar)

Counter Strike: Global Offensive ve Call of Duty takımları ile bilinen FaZe Clan takımı battle royale takımlarının da yardımıyla kendisine listenin onuncu sırasında yer buldu.

Kazanmış oldukları toplam ödül parasının üçte birinden fazlasını, 1.1 milyon dolar, PUBG’den kazandılar. Üç turnuvada birinci olurken, PUBG Global Champion 2019 turnuvasında Gen.G takımının arkasından ikinci oldular. FaZe’nin Fortnite takımı ise 964 bin doları kasasına koydu. CS:GO ve Call of Duty takımları ise toplamda 894 bin dolar kazandı. Önümüzdeki Ocak ayında başlayacak olan 6 milyon dolar ödül havuzlu Call of Duty ligi ile FaZe Clan önümüzdeki sene için bu listede daha yüksek sıralara aday olarak görünüyor.

#9 – Sentinels – 3.26 Milyon Dolar (2018 #237, 30.4 Bin Dolar)

Sadece Fortnite takımına sahip olup da bu listede yer alan iki takımdan biri olan Sentinel kendisine dokuzuncu sırada yer buldu. 16 yaşında olan Fortnite oyuncusu Kyle “Bugha” Giersdorf, Fortnite Dünya Kupasında tekli branşta birinci olarak 3 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu ve kulübünü bu listeye soktu.

Burada Sentinels takımına ayrı bir parantez açmamız gerek. Doğru yeteneğe inanıp, onu desteklediğiniz zaman sonuçların ne kadar iyi olabileceğinin çok güzel bir örneğini sergilediler.

#8 – Team Secret – 3.31 Milyon Dolar (2018 #11, 2.32 Milyon Dolar)

Dota 2 denildiğinde akla ilk gelen takımlardan olan Team Secret, geçen seneye göre üç sıra yükselerek listeyi sekizinci sırada tamamladı. The International 2019 turnuvasını 4. Sırada tamamlayarak 2 milyon dolardan biraz daha fazla bir meblağı kazanan takım, bütün Dota 2 sezonu boyunca 3.1 milyon dolar kazanmayı başardı.

Team Secret Dota 2’nin yanı sıra yönetim ve sürdürülme maliyeti çok yüksek olmayan, ancak gelir getirme ihtimali olan oyunlarda da boy gösteriyor. Bu sene Rainbow 6, Apex Legends, Age of Empires, PUBG Mobile ve Age of Empires 2 oyunlarından 213 bin dolar kazandılar, fakat bu oyunlarda mücadele eden takımlar maddi olarak hala Dota 2 takımının eline bakıyor denebilir.

#7 – Gen.G – 3.45 Milyon Dolar (2018 #17, 1.35 Milyon Dolar)

Gen.G Esports PUBG Wold Global Championship 2019 turnuvası da dahil yapılan üç büyük PUBG etkinliğini de kazanarak sahneyi domine etti. Takım için PUBG çok önemli bir yere sahip çünkü 2019 senesinde kazandıkları toplam ödül parasının %93’ünü battle royal etkinliklerinden sağladılar.

2020 senesinde ise bu oranın değişmesi bekleniyor, çünkü eski Cloud9 oyuncuları Timothy “autimatic” Ta, Damian “daps” Steele ve Kenneth “koosta” Suen’in de içinde bulunduğu bir CS:GO takımı kurdular. Ayrıca Gen.G’nin LCK ve Seoul Dynasty olmak üzere iki adet sabit gelir kaynağı da bulunmakta.

#6 – Cooler Esport – 3.51 Milyon Dolar (2018 #297, 10 Bin Dolar)

Az bilinen bu espor organizasyonu, bu sene listeye Fortnite’den yaptığı kazançlar ile listeye altıncı sıradan bir giriş yaptı. Emil “nyhrox” Bergquist Pedersen ve David “aqua” Wang Fortnite Wold Cup’ta ikililer branşında birinci olarak 3 milyon doları kulübün kazanç hanesine yazdırdı.

Epic Games ve PUBG Corp.’un espor ödül havuzuna yapmış olduğu büyük katkılar sonrası, Cooler Esports gibi küçük organizasyonlar bu para akışından yararlanarak öne çıkma şansı yakaladılar. Bu sektörde hayatta kalabilmek için büyük oluşumlara girişmeye ihtiyaç olmadığının, sadece geniş ödül havuzuna sahip birkaç oyun bulmanın yeterli olacağının en güzel örneklerinden biri oldular.

#5 – PSG.LGD Esports – 3.54 Milyon Dolar (2018 #3, 5.36 Milyon Dolar)

Dota 2 denildiğinde akıllara gelen bir diğer takım olan ve Paris Saint-Germain ile iş birliği yapan PSG.LGD bu sene Dota turnuvalarından 3..4 milyon dolar kazandılar. Ayrıca bu birlikteliğin dallarından biri olan FIFA takımı da 37 bin dolar ödül kazandı.

PSG.LGD, Dota 2 gibi esas ödül havuzunu sezon sonu yaptığı turnuvalar ile dağıtan oyunların ne kadar büyük etkisi olduğunun çok güzel bir örneği.

#4 – Lazarus – 4.22 Milyon Dolar (2018 #65, 354 Bin Dolar)

Eski SetToDestroyX organizasyonu yeni bir isim ve yönetimde bazı yeni yüzler ile bu sene Lazarus adı altında sahnede boy gösterdi. Organizasyon, gelir akışını çeşitlendirmek adına daha küçük oyunlarda da boy gösteren bir yaklaşım izliyor.

Fornite World Cup’a 6 oyuncusunun da katılma başarısı gösterdiği organizasyonda iki oyuncu turnayı gözünden vurmayı başardı. Fortnite World Cup’ta ikincilik ve on yedincilik sıralarını kazanan Lazarus, bu turnuvadan 2.35 milyon dolar kazandı. Ön elemelerde ve diğer turnuvalarda da oyuncularının yer aldığı Kanada ekibi bu etkinliklerden de 1.3 milyon dolar kazandı.

CS:GO, Hearthstone, PUBG ve diğer oyunlarda da yer alan ekip, bu sene Fortnite’de gösterdiği başarıyı tekrarlayabilirse, 2020 senesinde de bu listenin önde gelen adaylarından biri olarak görülüyor.

Lazarus Esports CEO’su Charlie Watson The Esports Observer’a verdiği röportajda “2020 senesinde farklı oyunlarda, iddialı ekipler ile devam ederek, önde gelen 10 takım arasında bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

#3 – NRG Esports – 5.28 Milyon Dolar (2018, 945 Bin Dolar)

NRG Esports takmı üçüncü sıradaki yerini birçok turnuvada başarı göstererek almayı başardı. The San Francisco Shock 2019 Overwatch League’yi birinci tamamlayarak 1.5 milyon dolar kazandı. Fornite’de gösterdikleri başarılar ise organizasyonun 2.85 milyon dolar kazanmasını sağladı.

Bu sene yaşadıkları bütün bu güzel olayların aksine beklenmedik bir ayrılık yaşadılar. CS:GO takımları finansal nedenler dolayısı ile Evil Geniuses takımına transfer oldu. NRG Esports’un CS:GO takımı bu sene toplamda 368 bin dolar ödül kazanmayı başarabildi.

Rocket League’den 379 bin dolar, Apex Legends Squad’dan 124 bin dolar kazandılar. 2020 senesinde başlayacağı açıklanan 3 milyon dolar ödül havuzuna sahip Apex Legends Global Series ve Chicago Huntsmen’in katılacağı Call of Duty ligi ile önümüzdeki senenin NRG için çok daha iyi geçmesi bekleniyor.

Takımın kurucusu ve CEO’su Andy Miller “ 2019 bizim için rekabetçi anlamda bir rüya gibiydi. Bütün takımlarımız en üst seviyede mücadele ettiler ve birçok turnuva kazandılar. Yöneticilerimiz Jamie Cohenca ve Chris Chung mükemmel oyuncular ve çok iyi koçlar içeren kadrolar kurdular” şeklinde konuştu.

#2 – Team Liquid – 9.4 Milyon Dolar (2018 #2, 6.69 Milyon Dolar)

2019 senesinde Team Liquid, en çok farklı oyundan ödül kazanan takım oldu. Kuzey Amerika organizasyonunda CS:GO, League of Legends, Dota 2 ve Fortnite takımları çok başarılı bir sezonu geride bıraktı.

Liquid’in Dota 2 takımı toplamda 5.08 milyon dolar kazandı ve bunun 4.46 milyon dolarını The International 2019’u ikinci sırada tamamlayarak başardılar. Dota 2 takımının başarısını gölgede bırakan performans ise CS:GO takımlarından geldi. Jacky “Stewie2k” Yip ve Keith “NAF” Markovic’i kadrosuna katan CS:GO takımı, HLTV.org’un yaptığı takımlar sıralamasında birinci sıraya kadar yükseldi. Bu başarılarının yanı sıra 2.31 milyon dolar ödül kazandılar. Team Liquid’in League of Legends takımı ise bu sene 455 bin dolar kazandı.

#1 – OG – 15.84 Milyon Dolar (2018 #1, 11.46 Milyon Dolar)

Listenin en üst sırasında yer alan takım ise, The International 2019’u birinci sırada tamamlayarak 15.81 milyon dolar kazanan OG oldu. Dota 2 harici organizasyonun tek kazandığı ödül ise Super Smash Bros.’tan gelen 900 dolar oldu.

TI9’u kazanan beş OG oyuncusu espor tarihinde en çok kazanan oyuncular listesinde en üst sırayı aldılar. OG’nin bu performansından yola çıkarak şunu diyebiliriz ki, bu listede birinci sıraya göz diktiyseniz, en iyi Dota 2 takımını alın ve turnuvayı kazanmak için elinizden geleni yapın.

Exit mobile version