ADATA LEGEND 850 M.2 SSD İnceleme

ADATA LEGEND 850 M.2 SSD İnceleme

ADATA LEGEND 850 M.2 SSD İnceleme

Oyunların ve sistem ihtiyaçlarının giderek boyut olarak büyüdüğü bir dünyada ihtiyaçlarımızda da zaman zaman yön değişiklikleri oluyor. Kullandığımız disklerin kapasite olarak büyük olması kadar performans açısından da iyi sonuçlar vermesi artık standart beklentilerimiz arasında. Kapasite ve performansı makul bir bütçe ile oyunculara sunan ADATA markasının LEGEND 850 Gen4 x4 M.2 2280 SSD modelini incelemek için mercek altına aldık. Bakalım bu ürün bize neler sunuyor ve beklentilerimiz açısından nasıl bir performans gösteriyor.

Öncelikle ADATA ya da XPG olarak piyasada görebileceğiniz marka daha önce hiç denk gelmediyseniz uzun süredir ülkemizde efektif ve kaliteli ürünleri kullanıcıların satın alabileceği bütçelerle sunması ile dikkatimizi çeken bir firma. Aynı zamanda XPG Gammix S11 Pro kullanıcısı olarak yıllardır 512 GB’lık halini herhangi bir sorun yaşamadan kullandığımı da belirtmek isterim. Umarım bunu yazdım diye Windows’u kurduğum ana diskim olarak görev yapan arkadaşımız beni yakın zamanda yarı yolda bırakmaz 😛

Şaka bir yana ADATA firması LEGEND 850 PCIe Gen4 x4 M.2 2280 ile yine kendi sınırlarında kaliteli bir ürün ortaya çıkartmış. Teknik olarak PCIe Gen4 x4 olması, 5000/ 4.500 MB/s okuma yazma hızlarına ulaşabilmesi, 2 TB’a kadar kapasite çözümlerine ek olarak paket içinden soğutucu blok ile gelmesi de muazzam bir detay. Malumunuz performansın artması ve hızlanma aynı zamanda bileşenlerin ısınmasına da yol açıyor. Çalışması için önerilen stabil ısılarda kalabilen bütün donanımlar daha uzun ömürlü ve sağlıklı performans sunuyor. Burada münferit arıza yapabilecek durumların her zaman olabileceğini yine hatırlatmak lazım. Siz sisteminizi olabildiğince temiz ve serin tutun, donanımın kendisinde bozulacak bir durumu varsa bunun önüne zaten geçemezsiniz, o açıdan içiniz rahat olsun.

Bir diğer önemli konu ise sadece PC için değil bu SSD’yi PlayStation 5 için depolama alanı genişletme opsiyonu olarak da değerlendirebiliyorsunuz. Bildiğiniz gibi piyasaya çıkan her donanım hem teknik kapasite olarak hem de ebatları açısından PS5 konsolunda kullanıma uygun değil. ADATA LEGEND 850 bu açıdan da fiyatını ve performansını düşündüğümüzde sadece PC kullanıcılarını değil PS5 konsol kullanıcılarını da cezbedecek gibi duruyor.

Garanti süresinin resmi internet sitesinde de belirttiği gibi 5 yıl olması, markaya bakış açımızda da olumlu bir durum oluşturuyor elbette.

Şimdi biraz LEGEND 850’nin teknik özelliklerine ve onu tercih edebilecek kullanıcı profillerine doğru konuyu derinleştirelim. Malumunuz SSD konusu her kesim için farklı bir anlam taşıyan, doğal olarak performansını da buna göre seçmemiz gereken bir konu.

ADATA LEGEND 850 M.2 SSD SSD kimler için?

Yukarıda yazdığım gruplar içinde yer alıyor ve kendinize yeni bir performans odaklı M.2 SSD arıyorsanız yazının devamını okumanıza bile gerek yok, gidip bu ürünü gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz. Biraz daha teknik bilgi ve ürünün detayları için devam edebiliriz.

Yeni endüstri standartları ile hayatımızda performans farklı şekillerde artarak kendisine yön buluyor. Bu açıdan baktığımızda PCIe Gen4 x4 arabiriminin yarattığı rüzgar ile okuma ve yazma hızlarında ortaya çıkan artış temelde sadece oyun oynamak olarak değil, üretkenlik ve zamandan tasarruf açısından da büyük fayda sağlıyor. Intel ve AMD platformlarında ister masaüstü isterseniz laptop tarafında bilgisayarınızı üstün performans ile kullanmak, limitlerinden faydalanmak her zaman avantaj sağlayacak bir konu oluyor.

İşin özü aslında oyunlarda daha hızlı yükleme sürelerinin geçilmesi, disk üzerinde veri tutup okuyan oyunlarda performans artışı olarak görülebilse bile, bir önceki nesile göre kendi çıtasını yukarı çekmeyi de hedefliyor.

Standart bir PCIe Gen 3 SSD’den 3 kata kadar daha fazla performans sunmayı hedefleyen LEGEND 850, hayatımızda uzun süre yer edinen SATA SSD’lerdne ise 9 kata kadar daha fazla okuma – yazma hızı sunabiliyor. Bu durum elbette PCIe Gen 4 x4 standardıyla çalıştırdığınızı düşündüğümüzde ortaya çıkan bir sonuç olarak masada yer bulabilir. Yeni teknolojileri destekleyen donanımlarınızın olduğunu ve bu uyuma göre tercih yaptığınızın her zaman bilincinde olmanız sizi bir adım ileriye götürecektir. PCIe 3.0 ile de geriye dönük uyum sağlayan LEGEND 850’yi oldukça fazla anakartta kullanabilmeniz olası.

Hız kadar ne kadar alan kullandığımız, bunu ne sıklıkla silip yazdığımız gibi konularda da LEGEND 850 kendisini öne çıkartıyor. 512 GB, 1 TB ve 2 TB olarak üretilen LEGEND 850 temel olarak çok yönlü kullanım ihtiyaçlarını giderebilmek için 3 farklı seçenek sunuyor. Daha minimalist şekilde sadece Windows kuracağınız bir seçenek arıyorsanız 512 GB’lık olan modelini, farklı kullanımlar ve performans kapasitesini maksimuma çekmek istiyorsanız 1 TB ve 2 TB seçeneklerine odaklanabiliyorsunuz. Günümüzde oyunların 100 GB ve üzerinde alan kaplamaya başladığını düşündüğümüzde ne kadar çok o kadar iyi felsefesine geçiş yapıyoruz elbette.

Kapasitenin bolluğu elbette her zaman iyi performansı ya da stabiliteyi sağlamıyor. SSD dediğimiz şey uzun yıllar güvenle kullanabilmeniz gereken ve aniden bozulup sizi zorda bırakmayacak şekilde üretilmiş olmalı. Bu açıdan baktığımızda SLC Cache belleği, Host Memory Buffer ve 4K IOPS değerleri ile daha sorunsuz ve çoklu görev çözümleme özelliği elimizin altına sunuluyor.

Bütün bu saydığımız yüksek performans unsurları günün sonunda bize ısınan bir katı hal sürücüsü olarak geri dönüyor eşyanın tabiatı gereği. Bu açıdan baktığımızda LEGEND 850 için bronzlaştırılmış ve kumlanmış yüzeye sahip ısı emici tasarımlı bir soğutma bloğu sunulmuş. Disk üzerinde biriken ısının yüzey işlemi ile birlikte dağıtılarak soğutulmasını ve diskin serin kalmasında etkin bir rol oynayan bu soğutucu işinize oldukça yarayacaktır.

ADATA’nın bir diğer sevdiğim yanı ise SSD ToolBox yazılımı ile size oldukça fazla datayı şak diye sunuyor olması. Sistem bilgilerini sunma, optimizasyon, disk bilgisi, raporlama teknolojileri, disk sıcaklığı, kapasite, diskin ortalama kalan ömrü gibi çoğu konuda uzman bilgi sunuyor. İsterseniz eski diskinizden de SSD Migration Tool ile geçiş sağlaması yapabiliyorsunuz.

ADATA LEGEND 850’nin bizi üzen tek yanı ise üzerinde DRAM olmaması diyebiliriz. Bunun yerine HMB teknolojisi ise aradaki performans farkı kapatılmak istenmiş. Fiyat – performans denklemi düşünüldüğünde DRAM olmayan ve buna rağmen hiç de fena performans göstermeyen bir SSD olarak LEGEND 850’yi düşünebilirsiniz. DRAM olmazsa olmaz diyorsanız yine ADATA’nın üst modellerini de listeye alabilirsiniz.

İNCELEME

ADATA LEGEND 850 M.2 SSD

7.4 PUAN

ADATA markası kullanıcılar için her zaman olduğu gibi performansı önde tutan kaliteli ve uygun fiyatlı bir seçim olarak LEGEND 850 M.2 SSD ürününü bize sunuyor.

ARTILAR

  • Kalite ve Performans açısından tatmin edici
  • Yanında sunulan yazılım başarılı
  • Hem PC hem Konsolda kullanılabilmesi

EKSİLER

  • DRAM yok

İnceleme Başlıkları

  • Kalite 7
  • Tasarım 7
  • Fiyat 8
  • Teknoloji 7
  • Performans 8
Exit mobile version