BlizzCon 2023: Adam Kugler ve Carin Huurnink ile Warcraft Rumble özel röportajı

BlizzCon 2023 Özel Adam Kugler ile Warcraft Rumble röportajı

Warcraft Rumble, yakın zamanda dünya çapında çıkışını gerçekleştirdi. Biz de, BlizzCon davetlisi olarak, Warcraft Rumble’ın yapımcısı Blizzard Entertainment’ta görevli Yardımcı Oyun Yönetmeni Associate Game Director Adam Kugler ve Senior Animator Carin Huurnink ile Kaliforniya topraklarında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

eSports360: Warcraft evreni için yeni olan mobil dönem söz konusu olduğunda, nasıl hissediyorsunuz? Warcraft birçok nesle dokunduğu için ana bir hedefiniz var mıydı? Ayrıca bu baskı sizi nasıl etkiliyor?

Associate Game Director Adam Kugler

Adam Kugler: Yani, kısmen çünkü çoğumuz Warcraft gerçek zamanlı strateji oyunlarını bir PC’den oynayarak büyüdük. Mesela ben Warcraft 1’i bilgisayarlar çok eskiyken oynamıştım. Sanırım yapmak istediğimiz şeylerden biri de bu gerçek zamanlı stratejiyi yeni çağa taşımaktı. Dolayısıyla, World of Warcraft evreninin tamamını telefonunuza sığdırabilmek ve hem oluşturduğumuz World of Warcraft evreninde hem de Warcraft 1, Warcraft 2 ve Warcraft 3’te sahip olduğumuz taktik rotalarında bu anıların çoğunu yeniden yaşayabilmek çok eğlenceli.

Senior Animator Carin Huurnink

Carin Huurnink: Bence gerçekten heyecan verici olan bir şey de bunu yeni oyunculara sunabilmemiz. Herkesin oyun oynamak için bir bilgisayarı ya da konsolu yok. Ve eğer pek çok insanın elinde kolaylıkla ulaşabileceği telefonlar varsa, yeni bir kitleyi Warcraft evreniyle tanıştırmak gerçekten harika bir şey.

Adam: Ve bilgisayarınızı bir kafeye götürmek zor, bu yüzden bir sandviç beklerken telefonunuzdan oynayabilirsiniz.

e360: Ana senaryodan bahsedelim. Buradaki genel oynanış akışı nasıl olacak, farklı şeyler görecek miyiz?

Adam: Yapacağımız bir sonraki önemli şey Raid’ler olacak. Çok yakında bunun hakkında daha fazla konuşacağız. Ancak senaryo ile ilgili eğlenceli olan şey, oyunun bulmaca unsurlarını ve genel olarak oyunu nasıl oynayacağınızı öğrenmeye başlamanız. Daha sonra sizi Heroic dediğimiz, her aileden en az bir tane olmak üzere birden fazla farklı stratejiyle oynamanız gereken ve bu sayede bir sürü ödül kazandığınız ve oyunla ilgili bilginizi artırmaya başladığınız daha zor bir versiyonu oynamaya yönlendiriyoruz. Ve sonra Raid’ler, artık her şeyi bildiğinize, bir sürü yeteneğiniz olduğuna, stratejileri anladığınıza göre, bir arkadaşınızla oynayıp oyundaki en zor içeriği nasıl yeneceğinizi bulacağınız nihai PvE versiyonu olacak.

Carin: Evet, gerçekten de o günkü hissi yakalamaya çalışıyoruz. Molten Core’a ilk girdiğinizde yaşadığınız.

Adam: (gülüyor) Ve devler tarafından öldürüldüğünüz.

Carin: Ve bu biraz şunu andırıyor. “Bu kocaman yer ne, neden bu kadar güçlüleri mekanikler nasıl? Buna nasıl karşı koyabilirim?” Hissini nasıl oyunumuza dahil edeceğimizi düşündük.

e360: Oyunda Battle Pass olacak mı? Veya bununla ilgili bir plan var mı?

Adam: Şu anda oyunda Battle Pass yok. Arclight Booster adı verilen ve tek seferlik satın alınan bir şey var. Bunu oyunu satın almak gibi düşünüyoruz, isterseniz kutuyu satın almak gibi.

e360: Warcraft oyuncuları için uzun vadede herhangi bir kozmetik veya benzeri bir şey olacak mı? Hearthstone’un World of Warcraft ile çalışması gibi. Yani Rumble için de benzer bir şey olacak mı? Aklınızda başka bir şey var mı?

Carin: Oyunumuzda ve Barracks’ta, betayı oynadıysanız ya da BlizzCon’a katılıyorsanız BlizzCon’a kayıt yaptırdıysanız bir Mecha ya da Murloc kostümüne dönüştürebileceğiniz yeni bir kulemiz, kostümlerimiz zaten var. Canlandırmayı en çok sevdiğim kulelerden biri, genellikle roket fırlatmak için bir roket kulesine sahip olan ve bir sıçrama alanı gibi olan bir Murloc Sarah’mız var ve bunu kirpi balığı fırlatan bir kule mancınığı ile değiştiriyoruz. Böylece düşmanınızda bu görünüm varsa kolunuzda bir balon balığı topu olacak ya da tam tersi.

Adam: Ayrıca oyunda ifadelerimiz (emote) de var. Yani PvP oynarken, Hearthstone’da olduğu gibi tepki vermeyi seviyorsanız bir sürü ifade var. Ve bunun gibi diğer oyunlarda da ifadeler var. Ve biz, sanırım ifadelerimizi 11’e çıkardık. Çok ama çok eğlenceliler. Oyundaki en komik meme şeylerinden bazıları var ve emote’ların seviye listesini (Editör Notu: internetteki Tier List) dört gözle bekliyorum çünkü bir tane olacağına eminim.

e360: Oyunda “Pay to win” unsurları olacak mı? Bunu nasıl yöneteceksiniz?

Adam: Oyunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, alabileceğiniz her şeyi ücretsiz olarak alabilmeniz. Aslında, sadece oynayarak elde edebileceğiniz ve mağazada bulamayacağınız bazı şeyler var. Oyun, tıpkı World of Warcraft’ta olduğu gibi kendi hızınızda ilerlemeniz için yapılmış, birinci seviyeden başlarsanız amacınız 60’a ulaşmak değil. Amaç iyi vakit geçirmek, değil mi? Bu yüzden 30. seviyede kasabada takılan ve sadece o alanda eğlenen pek çok oyuncu tanıyorum. Bu yüzden oyuncuların senaryo boyunca kendilerini rahat hissedecekleri bir yol bulacaklarını düşünüyorum. Yapacak o kadar çok şey var ki, hızlı gitme gibi bir baskı da söz konusu değil. Biraz önce de bahsetmiştim, gerçekten gurur duyduğum bir şey var, o da mağazadaki Arclight Booster. Genelde çok sevdiğim bir oyunu 100 saat boyunca ücretsiz oynadığımda, aldığım tüm keyif için geliştiriciye teşekkür etmenin bir yolunu arıyorum. Bu da, eğer tek bir yol arıyorsanız, harcamanın en iyi yolunun bu olduğunu ve bunun dışında isterseniz harcayabileceğinizi, ancak gerçekten harcamak zorunda olmadığınızı gösteriyor.

Carin: Evet. Şu anda tamamen ücretsiz bir oyun oynuyorum. Tek bir kuruş bile harcamadım ve iki haftadır oynuyorum, yani ilk lansmandan beri. Daha sonra. Daha sonra başladım. Evet. İki haftadır oynuyorum ve şu anda Dustwallow Marsh’tayım ve şimdiden tüm koleksiyona sahibim ve sadece kendimden ve özellikle de artışlardan zevk alıyorum. Sanırım onlar benim favorim. Özellikle de altın gelirinizin arttığı bir şey aldığınızda. Ordunuzu sahip olduğunuz en pahalı ve en güçlü birimlerle donatabilirsiniz ve sadece onları spamlayarak harcamaya devam etmeniz gerekir. Çok kaotik ama çok eğlenceli.

Adam: Aslında bu konuda da iki süper eğlenceli şey var. Birincisi Arclight Surge modları. Bunlardan bazıları, minilere sahip olsanız da olmasanız da size daha önce oynamadığınız bir ordu veriyor. Yani onlarla oynamadan önce onları görmenin bir yolu da bu. Yani neyi sevip neyi sevmediğinizi anlamak istiyorsanız, onları toplamaya karar vermeden önce neredeyse bir deneme gibi. Ayrıca minileri toplamak da, eğer oynarsanız hepsini ilk günde yapabileceğiniz gibi, amaç herkesin oyunda ilerlerken kendi yolculuğuna sahip olması ve her şeyi toplayabilmesi ve kendilerine neyin doğru geldiğini görebilmesidir. Sonrasında ise bu silahların seviyesini nasıl yükselteceğinizi, onları nasıl daha güçlü hale getireceğinizi ve onları nasıl birincil stratejiniz haline getireceğinizi bulmak için zaman harcayabilirsiniz.

e360: Şimdiden pek çok sinerji görebiliyoruz. Bir noktada sınırlı mı olacak yoksa oyuncuların yeni şeyler keşfetmesini mi istiyorsunuz?

Adam: Oyunda bir ton yetenek var. Bunun gibi koleksiyoncu oyunlarının çoğunda topladığınız 60 ya da 100 şey vardır. Ama bizim oyunda mini başına üç yetenek olduğu için, bilmiyorum, bir ara hesaplamam lazım. Bununla kesinlikle milyarlarca farklı strateji elde edersiniz, oyuncuların niyet etmediğimiz şeyler bulacağını garanti ederim, ancak bir dizi şeyi kasıtlı olarak tasarladık çünkü sinerji eğlencelidir. Oyunu oyuncakları toplayıp birbirine vurmak ve bu şekilde oynamak gibi düşünmemiz çok önemli. Yani Jaina’nın bir grup Ork’a ya da Graham’ın bir grup tavuğa liderlik etmesi sorun değil.

Carin: Tyrion’ı bir Frostwolf Shaman ile birlikte aldım, ki bu harika bir ikili oldu.

Adam: Aslında çok iyi bir kombinasyon. Ben de aşağıda turnuvayı izliyordum ve nasıl şeyler bulduklarını görüyordum. Yayıncılardan biriyle konuşuyordum ve ona düşünmediği birkaç farklı şey gösterdim. “Bu iyi bir fikir” dedi. Bence insanların uzunca bir süre bulabileceğinden çok daha fazla strateji var ve insanların orada ne yaptığını görmek için sabırsızlanıyorum.

e360: Sırada iki soru var. Birincisi, bir mini’yi seçtiğinizde, dahil edilip edilmeyeceğine nasıl karar veriyorsunuz? İkincisi de gelecekte mini eklemeler olacağını varsayıyoruz. Burada oyunlar arasında bir denge tutturmaya çalışıyor musunuz?

Adam: Yani hepsi Warcraft’tan. Ve Warcraft gerçekten çok büyük bir evren, bu yüzden yararlanabileceğimiz çok fazla içerik var. Genellikle yeni bir şeyler yapmayı düşündüğümüzde, farklı bir kültür perspektifinden oyunun neresine gitmediğimizle çok ilgisi var. Şuna karşı şunu getirdik mi gibi. Diğeri ise mekanik olarak boşluk nerede? Bazen de şöyle düşünüyoruz: Şu anda metada güçlü olan bir mini var mı? Ve ona karşı iyi olan yeni bir mini yaratacağız. Bu yüzden, güçlü olanları ayarlamak yerine, güçlü olanlara karşı koymak için yeni miniler yapmayı tercih ediyoruz. Çünkü oyuncular bir şeyler biriktirirken, ayarlarını değiştirip bir anda ellerinden alabilecekmişiz gibi hissettirerek koleksiyonlarını baltalamak istemiyoruz. Bu yüzden haritaların, bulmacaların ve her şeyin değiştiğinden emin olmak bizim için daha iyi, böylece miniler oldukları gibi kalabilir ve çok güçlü olduklarını hissettiklerinde belirli olanlara karşı koymak için daha iyi yollar yaratırız.

e360: Rumble’da değişen dünyalar gibi karmaşık bölüm tasarımı seçenekleri görecek miyiz?

Adam: Gelecekte yapacağımız şeylerin çoğu, dünyada nereyi temsil etmek istediğimizi belirlemek ve ardından oyundaki her bir bulmacanın benzersiz bir şey olduğunu anlamak. Oyundaki her harita benzersiz ve bence orada gidilecek çok yer var çünkü yine orada inşa edilecek çok şey var. Bence sorunuza farklı bir şekilde cevap vermek gerekirse, oyunun zorluğu, oyunda zorluk kaydırıcısı yok, ancak yaptığınız farklı aktiviteler, ne yaptığınıza bağlı olarak daha fazla veya daha az zor veya zorlayıcı olabilir. Yüksek seviye zindanlar görevlerden çok daha zor, örneğin Glide gibi. Surge ikisinin arasında bir yerde ve Raid’ler en zor şey olacak. Bu yüzden her zaman tüm kitlemize meydan okumanın yollarını düşünüyoruz. İster bu türde yeni olun, ister süper profesyonel olun ve sonunda süper profesyonel olmayı hedefleyin. Bu nedenle yaptığımız her şey, oyunu olabildiğince geniş ve çoklu oyun tarzı haline getirmenin peşinde olacak. Yani bazı insanlar hiç PvP yapmayacak ve bu sorun değil. Bazı insanlar hiç Raid yapmayacak ve bu da sorun değil. Biz sadece insanların istedikleri şekilde oynayabilmelerini ve istedikleri şekilde saatlerce veya dakikalarca eğlenebilmelerini sağlamak istiyoruz.

e360: Meta hakkında konuşalım. Metayı nasıl değiştirmeyi planlıyorsunuz ya da metaya nasıl yaklaşıyorsunuz?

Adam: Bunu sorduğunuza çok sevindim. Ayarlama konusunda diğer birçok oyundan çok farklı bir yaklaşımımız var. Yani normal oyunlar normal olmayacak, ancak birçok oyun gibi oyunu değiştirecek. Overwatch, bir şeyin ne kadar hasar verdiği veya bir kahramanın ne kadar canı olduğu nedeniyle dengeyi değiştirecektir. Biz bir koleksiyon oyunu olduğumuz için, bunu oyuncuların koleksiyonlarına mümkün olduğunca yapmak istemiyoruz. PvP söz konusu olduğunda, özellikle bu konuda düşünmeyi sevdiğim yol, satranç gibi bir oyunu ayarlıyorsanız, bir atın üç ileri bir sağa hareket ettiği çalışma şeklini değiştirebilirsiniz ya da tahtayı değiştirebilir ve tahtayı iki kat daha uzun hale getirebilir, ya da altıgene dönüştürebilirsiniz ya da bir sürü şey yapabilirsiniz. Bu nedenle, tahtayı değiştirerek metayı değiştirmeyi tercih ediyoruz, böylece tüm parçalar parlayacak ve belirli bir durumda farklı bir duruma karşı gerçekten iyi olacaklar. Bu şekilde koleksiyonunuzun rotasını kaybettiğinizi hissettirmeden her şeyi taze tutabiliriz.

Carin: Ben şahsen seviyorum. Mesela ben hiçbir oyunda PvP’yi çok sevmem çünkü nedense başka bir insana karşı oynadığımı düşünmek beni strese sokuyor. Ancak PvP sistemi hakkında gerçekten sevdiğim bir şey, her iki haftada bir çevrilen küçük düğmeler. Sanırım Arclight Surge’da biraz daha uç bir formda, daha önce açıkladığım gibi, altın geliri çok artıyor ve tüm büyük birimlerinizi kullanabiliyorsunuz ya da kobaltınız altın çıkardıklarında ya da tüm kuleler güçlendiğinde seviye atlıyor, böylece ya roket kuleleri oluyorlar ya da taşlar aniden birimleri iyileştirmek için iksirler, gizlilik ya da onlara Kan Hırsı veriyor. Bu da tanıdık bir haritayı yeni ve zorlu bir şeye dönüştürüyor. Her zaman içeri girip bu haftaki Surge’un ne olduğunu görüyorum ve sonra orduma geri dönüp o haftadan en fazla eğlenceyi alabilmek için ince ayar yapıyorum. Dürüst olmak gerekirse bu benim haftanın en önemli olayı.

Adam: Gerçekten eğlenceli bir şey var. Düzenleyicilerden biri de altının çok çabuk dolması. Ve gerçekten beklemediğimiz ya da planlamadığımız bir etkileşim oldu. Ama birisi bana mesaj attı ve “Bu bir hata mı?” diye sordu. Ben de evet, altın madenleri doluyor dedim. Ve Thorson’ın haritasında, kara demir madencileri ortaya çıkıyor ve dolar dolmaz onları çıkarmaya başlıyorlar, ki bu genellikle normalde olmaz. Ancak burada gerçekleştiği için, bu haritayı olması gerekenden çok daha zor hale getiriyor. Ama aynı zamanda bu çözülmesi gereken yeni bir bulmaca. Yani bunu düzeltebiliriz ama bence düzeltmezsek daha eğlenceli olur. Bence oyunda sevdiğim şey, bir araya getirdiğimiz farklı şeylerin tüm kombinasyonları nedeniyle oyunun sizi şaşırtması gibi şeyler. Bence oyunu gerçekten özel kılan şey kombinasyonlardır.

e360: PvE ve PvP’ye geçelim. Bir noktada PvE’yi tamamlayıp PvP’ye odaklanmayı mı planlıyorsunuz, yoksa ikisi de eşit ağırlıkta mı olacak?

Adam: Sanırım ikisini de yapacağız. Az önce açıkladığımız PvP metasının kurulma şekliyle ilgili gerçekten güzel olan şey, her yeni harita eklediğimizde veya yeni bir kule eklediğimizde veya yeni bir düzenleyici eklediğimizde, tüm kombinasyonların bir bakıma daha çok artmasıdır. Yani şu anda sanırım üç kule, dört harita ve beş düzenleyici var. Ne zaman bir tane eklesek, bu artık tüm bu şeylerin yeni bir kombinasyonu. Ekosisteme basit eklemeler yaptıkça, aynı şeyi tekrar görmeniz çok uzun zaman alacak ki bu da çok güçlü bir özellik. Ve bence PvE için gidilecek uzun bir yol var. Demek istediğim, yapmamız gereken en az bir Raid var ve eğer bir gösterge olsaydı, muhtemelen çok daha fazlasını yapacaktık. Ayrıca sonunda yapacağımız farklı modlar da var, çünkü bu oyunla keşfedebileceğimiz çok şey var. Yani tonlarca şey.

e360: Son versiyona giremeyen harika bir fikriniz var mı?

Adam: Bir sürü iyi fikrimiz var. Sadece henüz onları yapmadık. Yani, onlar orada. Onları yapamayacağımızdan değil. Cluck vardı. Cluck, sonunda yaptığımız giriş eğitim görevlerinden biriydi. Daha uzun bir eğitim görevimiz vardı, ancak insanların sadece gezindiklerini ve gerçekten yapmadıklarını fark ettik. Onlara daha fazla zaman verdik ama bu pek de yardımcı olmadı çünkü oyunun o kadar derin olmadığını düşünüyorlardı. Biz de bunu tersine çevirdik ve ne olup bittiğini bilmeden sizi biraz zorladık. Ama bence bu daha eğlenceli bir deneyim. Ama Cluck eski bir Tanrı gibi dev bir tavuktu ve oyundaki komik bir harita gibiydi.

Carin: Üssünüze saldıran çok sayıda kızgın tavukla ve o seviyede özellikle düşük cana sahip büyük birim sürüleriyle nasıl başa çıkacağınızı, buna nasıl karşı koyacağınızı öğretiyordu. Evet, komikti.

Adam: Gerçekten eğlenceliydi çünkü sana Zincir Şimşeği ve Brood’u nasıl kullanacağını öğretiyorduk, düzinelerce ve düzinelerce tavuğa yıldırım saldırısı spamlamak gibiydi. Ve çok eğlenceliydi.

e360: Oyunu Türkçeye çevirirken karşılaştığınız en büyük zorluk neydi?

Adam: Bu konuda özel olarak konuşabilir miyim bilmiyorum ama yerelleştirme departmanımızla ilgili sevdiğim şeyin dili temsil eden tüm insanlar olduğunu söyleyebilirim. Bu benim için çok daha eğlenceli. Tanıtım metinlerimiz için her zaman şakalar yaratıyoruz, çünkü Warcraft her zaman şakacı olmuştur ve bu da sevdiğim şeylerden biri. Yerelleştirme çalışanlarımız bunun bizim yaptığımız espriyi aynen anlatmakla ilgili olmadığını anlıyorlar. Bunu kültürel olarak daha uygun bir şeye dönüştüreceklerdir. Japon yerelleştiricilerimizden birinin Murloc suşisi hakkında benim asla yapamayacağım bir şekilde konuştuğunu hatırlıyorum. Bu çok eğlenceli çünkü kafiyeli konuşuyoruz, düz yazı yazıyoruz ve bunun gibi şeyler yapıyoruz ama tabii ki bunlar çeviride kayboluyor. Ancak yerelleştirme uzmanları yaptığımız şeyin özünü nasıl alacaklarını ve İngilizce için yaptığımız gibi yerelleştirdikleri dil için nasıl zengin hale getireceklerini biliyorlar.

e360: Hiç oyuna Türkçe seslendirme eklemeyi düşündünüz mü?

Adam: Güzel bir soru. Yaptığımız şeylerden birinin, gerçek kelimeleri kullanmak ile sadece ha ha gibi ifadeler kullanmak arasında bir fark olmasını sağlamaya çalışmak olduğunu biliyorum. Bu gerçekten İngilizce bir şey değil. Bu sadece, bilirsiniz, bence daha evrensel hale getirmenin yollarından biri de dili işin içinden çıkarıp dünyayı işin içine katmak, eğer bu bir anlam ifade ediyorsa. Bence bunun için alan var ama asıl mesele bunu her dil için yapacak mıyız? Bunu destekliyor muyuz? Bunu yaparken teknik açıdan endişelenmemiz gereken bir indirme boyutu meselesi var. Yani bu ihtimal dışı değil, ama bence oyunu daha tanınabilir kılmak ve ille de dile bağlı olmamak daha doğru.

e360: Her ülke veya bölge için herhangi bir bölgesel para birimi yerelleştirmesi olacak mı yoksa sadece herkes için sabit fiyatlandırma mı olacak?

Adam: Buna cevap verecek en iyi kişi ben miyim bilmiyorum. Ben haritaları eğlenceli hale getirmek için buradayım.

e360: Eklemek istediğiniz son bir şey var mı?

Adam: Gidin oyunu indirin, hemen şimdi indirip oynayabilirsiniz. Bu da gelecekte ne inşa edeceğimizi belirlememize yardımcı olur. Yani izleyiciler gelecekte ne istedikleri konusunda bizimle ne kadar çok konuşursa, biz de o yönde o kadar çok ilerleyebiliriz.

Carin: Türkiye’nin Rumble’da bize katılacağı için çok heyecanlıyım.

Blizzard Entertainment’e, davetleri için, Adam ve Carin’e da samimi cevapları için teşekkür ederiz.

Warcraft Rumble hakkında daha fazla detay ve indirmek için resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version