ESL Pro League Season 13 Şampiyonu Heroic Oldu

Yaklaşık bir aydır süren heyecan dolu CSGO etkinliği ESL Pro League Season 13 nihayet sona erdi. Dört gruptan çıkan toplamda 12 takımın kıran kırana mücadele ettiği Playoff fikstüründe son iki takım Heroic ve Gambit oldu. Takımların grup aşamalarında yakaladıkları 5-0’lık seriler, Play-In serisinde ve yarı final aşamasında ulaştıkları 2-0’lık net skorlar nefes kesti. Etkinliğin tartışmasız favorileri olan dev kadroların son mücadelesinde ise sevinen taraf Heroic oldu.

Beklenen Final

ESL Pro League Season 13’te etkinliğin başından bu yana herkesi ezip geçen takımlar finale çıkacaklarının sinyallerini veriyordu. Grup liderleriyle oynadıkları Play-In serisi ve ardından gelen yarı final maçlarında da namağlup şekilde ilerleyişini sürdüren Heroic ve Gambit uzun zamandır görmeyi özlediğimiz performanslarla sahneyi şenlendirdiler. Her iki takımın da özellikle son dönemde yakaladığı yükselen grafiğin bir ispatı olan bu final karşılaşması da oldukça çekişmeli geçti. Daha ilk harita olan Inferno‘da uzatmaya giden maçta seyirciler ekranları başında soluksuz bir seyir keyfi yaşadılar. İlk maçın uzatmalarını kazanan Heroic, böylece rahat bir nefes aldı.

İkinci harita Vertigo‘da ise sanki az önce kıran kırana bir mücadele yaşanmamış gibiydi. Gambit haritayı ışık hızıyla kapatan akılalmaz bir oyunla rakibini 16-3 ezip geçti. Heroic’in tüm çabalarına rağmen rakibine cevap veremediği bu haritayla birlikte izleyenlerde farklı beklentiler oluşmaya başladı. Kimi izleyici rakibindeki moral bozukluğunu değerlendiren Gambit’in buradan 3-1 temiz bir galibiyete gideceğini savunurken kimi izleyici ise Heroic’in kolay bırakmayacağını ve 5. haritayı göreceğimizi tahmin ediyordu.

Ancak herkes birazdan olacaklardan habersizdi.

ESL Pro League’de Basketbol Maçı Mı?

ESL Pro League Season 13’te üçüncü harita Train aslında gayet olağan bir tempoyla başlamıştı. İkinci haritanın da etkisiyle haritaya hızlı başlayan bir Gambit ile onları durdurmaya çalışan bir Heroic vardı sahada. Her maçta görmeye alışık olduğumuz 10-5 gibi bir skorla Gambit savunma hattını makul derecede değerlendiren bir oyun ortaya koydu. Hatta bu 10 round arasında sadece iki imha ve bir süre bazlı zafer elde eden Gambit, kalan 7 roundda rakibini bomba yerleşmeden düşürmeyi başardı. İkinci yarıya geçildiğinde ise benzer bir başarıyı Heroic’ten gördük. Onlar da ikinci yarıda 10-5 üstünlükle maçı uzatmaya götürdüler ancak kazandıkları 10 round arasında 5 imha ve bir süre bazlı zafer vardı. Yine Inferno’daki gibi kısa sürecek bir uzatma bekleniyordu ama bu kez öyle olmadı.

Taraflar o kadar inatçı, o kadar dengeli bir mücadele ortaya koydular ki uzatmalar bitmek bilmedi. Bir noktada Heroic bu dengeleri bozmayı başardı ve uzatmalarda 13-11, toplamda ise 28-26 gibi akıllara zarar bir skorla haritayı kazanmayı başardı. İzleyenlere “basketbol maçı mı oynanıyor, bu nasıl skor” dedirten haritadan sonra ekran başındakiler bile heyecandan yorulmuştu. Oyuncuların tamamını bu anlamda tebrik etmek gerek. Espor tarihinde benzeri zor görülecek bir maça imza attılar. Etkinlik boyunca namağlup ilerleyen iki büyük takımın final mücadelesinde böylesi bir maç nadiren görülür.

Tempo Düşmüyor

Ardından Overpass haritasına geçildi. İki uzatmayı kaybeden Gambit için tekrar maçın temposunu değiştirme vaktiydi. Takımların genelinde görülen dengeli performansı bozan bir oyuncu vardı, o da Gambit’ten nafany idi. 1.51 rating ve +10 K/D farkı ile etkili bir oyun ortaya koyan nafany, rakibinin sahayı domine etmesine izin vermedi. İlk yarıyı 8-7 skorla kapatan Gambit, ikinci yarıda savunma hattını güçlü kurdu ve açılıştan kısa süre sonra rakibini tamamıyla durdurarak durumu 2-2’ye getirmeyi başardı.

ESL Pro League Season 13 finalinde son harita Mirage idi. Artık herkes işin ciddiyetinin farkındaydı, çünkü bu haritayı kazanan kupayı kaldıracaktı. Akşamın başından bu yana Heroic tarafında çok etkili olmayan bir stavn izlemiştik. 4 harita boyunca sahnede kritik etkiler göstermeyen oyuncu da bu durumdan sıkılmış olacak ki ölüm kalım haritasında çıkardığı nefis oyunla rakip takıma adeta ayak basacak yer bırakmadı. 1.65 rating, +14 K/D farkı ve 105.8 ADR ile Gambit’in hayallerini yıkan stavn böylece en kritik anda bile neler yapabildiğini göstermiş oldu. Takımın yıldızı cadiaN da 1.63 rating, +8 K/D farkı ve 106.5 ADR ile takımını zafere taşıyan iki kilit isimden biri oldu. 16-6 gibi net bir skorla son haritayı rakibinden söküp alan Heroic, kupanın da sahibi oldu ve ESL Pro League Season 13’ten mutlu sonla ayrılmayı başardı. 

Bir ESL Macerası Daha Bitti

Böylelikle 1 aylık nefis bir CSGO maratonunun daha sonuna geldik. Şampiyon Heroic $200,000 ile ödül havuzunun toplamı olan $750,000‘den aslan payını almış oldu. İkinci sıradaki Gambit ise $85,000 ile yetinmek zorunda kaldı. Sırada katılımcı kadrosu yakın zamanda tamamlanan BLAST Premier Spring Showdown 2021 var. 13 Nisan – 18 Nisan arasında oynanacak olan bu etkinlikte iki kazanan BLAST Premier Spring Finals 2021’in yolunu tutacak.

Exit mobile version