Le Mans 24 Saat, Sanal Ortamda Oynanacak

Le Mans 24 Saat, Sanal Ortamda Oynanacak

Motorsporları için yılın en özel zamanına geldik, Le Mans 24 Saat haftasonu! Her yılın Haziran ayının 2-3. haftalarında efsanevi Le Mans 24 saat yarışı Fransa’nın Le Mans kasabasında bulunan Circuit de la Sarthe pistinde gerçekleştiriliyor. Le Mans efsanevi bir yarış çünkü insan ve makinenin sınırlarını zorlayan bir yarış. Daha önce çokça defa belgesel ve filmlere konu oldu, hatta geçtiğimiz yıl Ford v. Ferrari filmini izlediyseniz bu yarışın önemini ve içinde barındırdığı mücadelelere tanık olma şansı yakalamışsınızdır. Bu yarışta her hangi bir tur limiti yok, zaman limiti var. 24 saatin sonucunda finiş çizgisini ilk geçen otomobil kazanıyor. Ancak Le Mans’ı kazanabilmek için öncelikle o damalı bayrağa ulaşabilmek gerekiyor.

Son dönemde tüm dünyayı vuran Covid-19 salgını diğer spor dallarını olduğu gibi motorsporlarını da derinden etkiledi. Farklı seriler birer birer yarışları iptal ettiler ve yarış takvimlerini sonbahar aylarına doğru kaydırdılar. Tabi ki Le Mans 24 Saat yarışı da bu iptallerden nasibini aldı. Ancak organizatörler bu efsaneye ara vermek istemediler ve yarışı sanal ortama taşıma kararı aldılar. Bu sene simülasyonlar üzerinden yapılacak olan Le Mans 24 Saat yarışı 13-14 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak.

Bu efsanevi yarışın katılımcı listesi ise hayli kalabalık. Charles Leclerc, Jenson Button, Fernando Alonso, Pierre Gasly, Max Verstappen, Lando Norris, Alex Albon, Juan Pablo Montoya, Rubens Barrichello gibi eski ve günümüzde yarışan Formula 1 pilotlarının yanı sıra Felix Rosenqvist, Pietro Fittipaldi, Mike Conway, Antonio Felix da Costa, Louis Deletraz, James Baldwin gibi hem motorsporlarının farklı serilerinden hem de simülasyon yarışlarından tanıdığımız isimler yarışta yer alacak. Ülkemizden de Porsche Junior Programı’nın üyesi olan Ayhancan Güven yarışın iddialı isimlerinden biri. Hatta Ayhancan’ın da sürücülerinden biri olduğu 93 numaralı Porsche 911 RSR Cuma günü yapılan sıralama turlarında, sınıfında pole pozisyonunu almayı başardı ve cumartesi günü başlayacak olan yarışta en ön sırada yer alacak.

Ayhancan Güven

Tabi efsanevi bir yarışın sanal ortama taşınması bazı farklılıkları da peşinden getirdi. Her yıl 24 saat boyunca yayın yapan Amerika’dan ESPN, Avrupa ve Asya’da hizmet veren Eurosport gibi kanallar bu sene yarışı simülasyon versiyonu olarak yayınları yapacaklar. Dünya çapında, yarışı ekranların başından 400 milyondan fazla kişinin izlemesi tahmin ediliyor.

Her sene olduğu gibi Tom Kristensen (Bay Le Mans, kazandığı 9 adet 24 saatlik yarışın adından kendisine bu lakap takıldı) ve 2013 Dünya Dayanıklılık şampiyonu Allan McNish bilgileriyle yarışı yorumlayacaklar.

Amerika için ESPN sanal yarışın 12 saatini canlı olarak yayınlayacak. ABD’nin önde gelen takımlarından Team Penske’nin Montoya ve Simon Pagenaud gibi sürücüleri bünyesinde barındırması ilgi çeken bir diğer detay. Ayrıca ESPN, Amerika’da yaşayan seyirciler için yarışın tamamını ESPN uygulaması ve ESPN.com üzerinden yayınlayacak. Kanada da ise Discovery Velocity kanalı yarışın tamamını canlı yayınlayacak bir diğer kanal olacak.

Avrupa’dan katılan isimler şüphesiz herkesi daha çok heyecanlandırıyor. Bir çok Formula 1 pilotunun Avrupa vatandaşı olduğunu düşündüğümüzde grid zenginliği burada artıyor. Eurosport, Avrupa genelinde yarışı yayınlayacak olan kanallardan biri. Yarışın ilk 2.5 saatini, akşam seasında 2.5 saatlik başka bir yayını ve yarışın son 5 saatini canlı olarak yayınlayacak. Tabi Eurosport Player üzerinden yarışın tamamını takip etme şansınız da olacak.

Ferrari’nin yıldızları Charles Leclerc, Antonio Giovinazzi, Felipe Massa ve Giancarlo Fisichella, 2 adet Ferrari 488 GTE’nin direksiyonlarına bölünmüş durumdalar. Tabi Ferrari’nin bu kadar güçlü bir kadro ile geldiği yarışta yarışın tamamını Sky Italia kanalı tüm İtalya’da yayınlayacak.

Asya için izleyiciler Eurosport’u takip edebileceği gibi, Avustralya da ki izleyiciler Eurosport’tan bu heyecana 6 saatliğine takip etme fırsatı bulacak. Toyota Gazoo Racing’in fanları ve Brendon Hartley severleri için Yeni Zelanda’da Sky kanalı 24 saat boyunca yayın yapacak, Japonya da ise J Sport yarışın ilk ve son 3.5 saatini izleyicileri ile buluşturacak. Hindistan’da yayını Sony Entertainment Television üstlenirken, Afrika kıtasına ise SuperSport kanalı racılığı ile yayın ulaştırılacak.

Türkiye’den bu yarışı izlemek isteyen izleyiciler ise Eurosport kanalları üzerinden takip edebilir. Cumartesi günü yarışın başlangıcında, 15:30’da Barkın Kızıl mikrofonun başında olacak. Cumartesi 21.00’da ise Berkem Ceylan yayına girecek. Pazar günü ise 13:30’dan yarışın sonuna kadar ise Eurosport’u Türkçe anlatım ile takip etme şansınız olacak.

Dünya’da yeni normaller tartışılırken, motorsporları bu normallere en hızlı adapte uydurabilen alan oldu. Motorsporlarında ki bu değişim ise dünya televizyonculuğuna yeni bir bakış açısı getirdi. Hepimizin şu an bilgisayarlarımıza yükleyip oynayabileceğimiz simülasyonları saatlerce canlı olarak yayınlayıp kitleleri ekran başına toplayacaklar. Gerçek yarışçılar, sanal ortamda birer yüksek seviye sporcu haline geldiler. Le Mans 24 Saat haftasonu bu açıdan dünyada bir ilki başaracak diyebiliriz. Tabi yarış boyunca gözlerimizin Ayhancan Güven’de olacağını eklemeden geçmeyelim. Sanal dünyada da olsa Le Mans 24 Saat’in podyumunun zirvesinde bize bir gurur yaşatması için onu destekliyor olacağız.

Exit mobile version