Mesut Özil, Çin Paylaşımı Sonrası PES 2020’den Çıkartıldı

Mesut Özil, Çin Paylaşımı Sonrası PES 2020’den Çıkartıldı

Mesut Özil, Çin’in Xinjiang’da Müslüman topluluğu bastırdığına yönelik tweeti yüzünden Çin’deki PES 2020 sürümlerinden çıkartıldı.

Alman dünya kupası şampiyonu Mesut Özil Pro Evolution Soccer Mobile’ın Çin versiyonunda yasaklandı. Çinli şirket olan NetEase Özil’in Çin’e karşı olan sert yorumlarından dolayı bu kararı aldıklarını söyledi.

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/1205439723302469632

Görünüşe göre Çin Hükümeti Arsenalli oyun kurucunun söylediklerine karşı aşırı önlemler alıyor. Özil’in yorumunun ardından Geçen Pazar oynanan Manchester City – Arsenal Premier Lig maçı Çin’de yayınlanmadı. Çinliler Özil’in yalan haberlerle kandırıldığını belirtmekte. 31 yaşındaki Özil’in tweetleri ise Çin’in Xinjiang bölgesinde yaşayan Uygur Türklerinin İslam’dan ayrılıp Han kültürüne zorla asimile edilip ve Komünist Partiyi desteklemelerini zorlayan kampları hedef alıyordu.

Birleşmiş Milletler bu konuya 2019 içinde değinmişti. Ortak bildiriyle( https://usun.usmission.gov/joint-statement-delivered-by-uk-rep-to-un-on-xinjiang-at-the-third-committee-dialogue-of-the-committee-for-the-elimination-of-racial-discrimination/ ) birlikte 23 ülke, Çin’in bahsedilen bölgesinde etnik ayrımcılığa karşı açıklama yapmıştı.

Amerika İç İşleri Bakanı Mike Pompeo ise Özil’in Çin hakkındaki tweetlerini destekleyen ilk politik figür olarak karşımıza çıktı. Özil’in takımı ise kendilerini açıklamadan şu cümleyle ayrı tuttu: “ Bir futbol kulübü olarak Arsenal’in ana prensiplerinden biri hiçbir zaman politikaya karışmamak olmuştur.”

Exit mobile version