Profesyonel Fortnite espor sahnelerinde Epic Games için endişelendirici bir trend baş gösterdi. Rekabetçi Fortnite için sosyal medyada dikkat çekici bir trend başlamış durumda. Profesyonel oyuncular akıl almaz bir hızla teker teker Fortnite’ı bırakıyor. Oyun en yüksek popülaritesini geçen sene yakalamıştı. Fortnite Dünya Kupası ve turnuvanın şişkin ödül havuzu, oyunu o zamana kadar oynayan oynamayan herkesin gözünü Fortnite’a çekti. İzleyiciler Epic Games’in oyunu iyi oynayanlara 15 milyon dolar dağıtmasını izledi. O zamandan beriyse oyuncuların hype’ı ve profesyonellerin ilgisi tüm zamanların en düşük seviyesinde.
Oyun Performansı
https://twitter.com/zzdmo/status/1241917879676735488
“Fortnite’ı bırakıyorum… söylemekte geç kaldım”
Son zamanlarda sadece birkaç Fortnite turnuvasına katılmış olan Dylan “Dmo” Moore da yakın zamanlarda Fortnite’ı bırakan oyunculardan.
“Oynamamın sebebi oyunun rekabetçi olmasıydı. Şu ana kadar oynadığım turnuvalarda, beni bu oyundan bıktıran saçmalıklardan yaşamadığım sadece bir turnuva vardı. Bu sorun da beni doğal olarak oyundan soğuttu, en sonunda da oyunu oynama hevesimi kaybettim.”
Birçok oyuncu da Dmo ile aynı fikirde gibi görünüyor. Yapışan açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyls Fortnite, rekabetçi oyun işlevini tam olarak yerine getiremiyor. Profesyonel oyuncular turnuvalarda ciddi oyun içi gecikmeler, dengesizlik ve üstesinden gelinmesi zor öngörülemezlik olduğunu söylüyor. Yani oyuncular sadece oyunculara karşı bir mücadele vermiyor. Fortnite’ın kendisiyle de bir mücadele içindeler. Chapter 2 Season 2 ise bu durumu farklı boyutlara taşıdı.
Bu sorunlardan bazıları konuşlanmayan binalar, ansızın oyuncuların binadan binaya geçmesi, iyileştirme mekaniğinin takılması ve oyuncuların kendi kendine ölmesine neden olan tekne glitchleri. Bunların yanında oyunun yüklenmemesi ve oyuncuların maça girememesi gibi şeyler de sık sık yaşanabiliyor. Hâl böyle olunca Dmo’nun da içinde bulunduğu birçok oyuncu Fortnite’a olan ilgisini kaybetmeye başladı.
Oyuna Olan İlgi Azalıyor
The passion isn’t there anymore
— SpaceLyon (@SpaceLyon) March 26, 2020
SpaceLyon: “Artık eski hevesim yok.”
Blink VII: “Seni anlıyorum. Yeni nesil oyuncular anlamayacaktır ama eski oyuncular oyunun yokuş aşağı gittiğini görebiliyor.”
2017’de yayınlanan Fortnite hızlı bir ivmeyle yükseldi. Oyunun Youtube ve Twitch gibi platformlarda patlaması ise Turner “Tfue” Tenney ve Tyler “Ninja” Blevins’in oyunu oynamalarıyla oldu. Fortnite’ın popülaritesinin neden şu an aniden düştüğünü tahmin etmek zor ancak League of Legends ve Counter Strike: Global Offansive gibi birkaç oyun dışında birçok oyun bu kaderi yaşıyor.
Fortnite yaklaşık üç sene boyunca sabit bir oyuncu kitlesi ve desteğe sahipti. Ancak Chapter 2 Season 2 ile birlikte gelen efsanevi silahlar, C4 ve ağır keskin nişancı tüfekleri fazla güçlüydü. Bu da oyunda bir dengesizlik yarattı. Oyuncular ise bundan çokça şikayetçi oldu.
Şu anda ise Fortnite, Twitter’dan arka arkaya gelen açıklamalara bakılırsa yavaş yavaş çöküyor. Bunda Call of Duty’nin yeni battle royale oyunu Warzone’un payı olduğu da öne sürülebilir. Aynı düşüş APEX Legends çıktığında da yaşanmıştı ancak Fortnite rekabete rağmen o zaman hala revaçta kalmayı başarmıştı.
Epic Games’in İletişim Sorunları
Epic Games’in iletişim konusundaki sorunları da Fortnite’ın çöküşündeki diğer bir etkenlerden sayılabilir. Keza geçmişte çalıştığı espor organizasyonlarıyla da çok iyi iletişimleri olmadığı söyleniyor. Bu iletişim kopukluklarına sebep olan olayların en başında Fortnite Dünya Kupasında takımların kendi ve sponsorlarının logolarının olduğu kıyafetleri giymemeleri konusunda getirdiği kısıtlama yer alıyor. Bu karar birçok takımdan tepki gördü ancak Epic Games konu hakkında bir şey yapmadı.
Guys we still massively believe in the potential of Fortnite competitive. But I'm not sure Epic always feels the same way. We speak with all publishers, work with them on driving esports. Epic doesnt feel it needs us. We're here, open, & ready to help drive @FortniteGame. Use us.
— Sam Mathews (@sammathews) February 14, 2020
Sam Mathews: “Biz hala Fortnite’ın rekabetçi potansiyeline güveniyoruz. Ancak Epic’in her zaman böyle hissettiğini düşünmüyoruz. Epic’teki tüm oyun yayıncılarıyla konuşuyoruz ve espor faaliyetini sürdürmek için uğraşıyoruz. Ancak Epic’in bize ihtiyacı varmış gibi görünmüyor. Biz burada @ForniteGame’i yükseltmek için yardıma hazırız. Bizi kullanın.”
Profesyonel bir oyuncunun bakış açısından, mevcut tablo temsil edecek bir organizasyon bulmanın zor olduğunu gösteriyor. FNATIC, geliştiricilerin destek eksikliğinden dolayı Fortnite’den çekilen birçok espor organizasyonundan sadece biri. Oyuncu sözleşmelerinin süresi doluyor ve Fortnite espor dalının değeri önemli ölçüde azalıyor. Lazarus Esports ise Fortnite takımının tamamını sessizce dağıtan ve bundan neredeyse hiç bahsetmeyen başka bir organizasyon.
Peki Ne Olacak?
Oyuncuların Fortnite’ı bırakmaya devam etmesinin önüne geçilemeyeceği kesin gibi görünüyor. Fortnite trendi göz önüne alındığında, birçok oyuncu rekabet tutkusunu kaybediyor. Bazıları bundan hala zevk alıyor, bazılarının sponsorları ve kanıtladıkları yetenekleri var. En iyiler ise sıralamalarda rekabet etme ve yükselme hevesine sahip. Geliştirilmiş oyun performansı, rekabetçi toplulukla daha iyi iletişim ve daha açık olmak ile Fortnite, oyuncu kitlesini koruyabilir.