Profesyonel Valorant Sahnesi Şike İddialarıyla Gündemde

Profesyonel Valorant Sahnesi Şike İddialarıyla Gündemde

2020’yi kasıp kavuran VALORANT, henüz Project A adıyla duyurulduğu ilk andan itibaren özellikle espor camiasının odağında kendisine sağlam bir yer edinmeyi başarmıştı. Oyun çıkmadan önce dahi bazı profesyonel FPS oyuncuları özellikle CS:GO’dan olmak üzere VALORANT’a geçiş yapacaklarını açıklamışlardı. Oyun çıktıktan sonra bu geçişlerin ve yeni oyuncu akışının hızlanmasıyla birlikte tabii ki farklı açılardan yeni gelişmelerle de karşılaşmaya başlamamız an meselesiydi. Bugünlerde karşılaştığımız, özellikle Twitter’da alevlenen şike iddiaları bunun en büyük ve güncel örneği.

Oyuncular “İspatlanan şikeler cezalandırılmalı” Diyor

Konu üzerinde önce yayınlarda gelen itiraflar ve ardından Twitter’a taşınan iddialarla birlikte ortaya farklı görüşler atılmaya başlandı. Bunların en ciddi kısmı ise tabii ki verilebilecek cezalarla alakalı. Geçmişte CS:GO sahnesinde şike yaptığı ispatlanan ve henüz yaptırımla karşılaşmamış oyuncular olduğu biliniyor. Bugün VALORANT’ta faal olan bu oyuncuların cezalandırılıp cezalandırılmayacağı herkes tarafından merak edilen ilk nokta. Cezalandırılmamanın sektörde yol açacağı güvensizlik bir yana, eğer cezalandırılır ise hangi organizasyonun bu yaptırımı uygulayacağı da zincirin sıradaki halkası. Oyuncu bu yaptırımla karşılaşmadan VALORANT’a geçmiş, ancak geçişten sonra hiçbir şekilde bu tür eylemlere karışmamış ise bu konunun muhatabı kim olabilir? Valve artık kendi oyununda faal olmayan bir oyuncuyu cezalandırabilir mi? Riot Games henüz kendi oyunu çerçevesinde adı herhangi bir suç içerikli eyleme karışmamış bir oyuncuyu cezalandırabilir mi? Bunlar gibi birçok soru an itibariyle profesyonel FPS sahnesini çalkalamaya devam ediyor.

Bu görüşün sebebi ise oldukça açık. Uzun zamandır özellikle esporda artarak devam eden ve dijital dünyanın kaotik yapısından ötürü önüne geçilemeyen hile sorunu artık oyuncuları oyunlardan soğutuyor. Birçok oyunda oyuncuların keyfini kaçıran, emeklerini hiçe sayan hileciler sebebiyle artık insanlar bir zamanlar çok sevdikleri oyunlardan ayrılıyorlar. Bu durum özellikle seyirci sayısında ve sürekliliğinde görülen bir azalma olarak istatistiklere yansıdığında sektörün gidişatını kritik düzeyde etkileyebilecek bir olay. Son zamanlarda bu iddiaların yoğunlaşması ve geçmişe dönük ispatların, itirafların arka arkaya gelmesi ile birlikte çoğu kişi şaşkınlıkla beraber üzüntülerini sıkça dile getirmeye başladı.

CS:GO’da “Koç Seyirci Hatası” Depremi

Sebebi, gerekçesi ne olursa olsun hilenin asla müsamaha görmemesi gereken bir konu olduğunu herkes gibi bizler de dile getiriyoruz. Ancak bu konuda güvenilir ve takdire şayan bir netice görmek şöyle dursun, yıllarca kullanılan hile koruma sistemleri dahi istenen etkin değişim için yeterli olamıyor. Zaman zaman bu hile iddialarına salt nitelikli hile faaliyetlerinin yanında “bug exploit” (hata suistimali) durumları da ekleniyor. Geçtiğimiz hafta CS:GO’da ortaya çıkan ve kökleri çok daha eskiye dayandığı anlaşılan “coach spectator bug” bunun son örneği. ESIC (Esports Integrity Commission)’in yürüttüğü soruşturma çerçevesinde mousesports koçu Rejin de henüz mousesports dahilinde böyle bir eyleme karıştığına dair kanıt olmamasına rağmen eski takımı Tricked Esports‘taki dönemde bu açığı kullandığını itiraf etti. Bu itiraf neticesinde de soruşturma süreci boyunca koçluk görevinden geçici olarak alındı. Bu soruşturma kapsamında ESIC, 4 Eylül 2020 tarihinde detaylı bir açıklamada bulundu.

Bu açıklamaya göre ESIC ve sözkonusu açığın bulunmasında büyük pay sahibi olan ESL hakemi Michal Slowinski geriye dönük olarak 25,000 demoluk bir araştırma projesi yürütecekler. Michal Slowinski de aynı zamanda Geçtiğimiz günlerde kendi Twitter hesabından bir çağrıda bulunmuş ve geçmişte bu açığı az veya çok fark etmeksizin kullanmış olan koçların çok geç olmadan kendi hür iradeleriyle öne çıkıp itirafta bulunması gerektiğini söylemişti. Aynı zamanda ESL tarafından yapılan duyuruda MiBR koçu deadHeroic koçu HUNDEN ve Hard Legion koçu MechanoGun da resmi olarak geçici men cezası alan isimler olarak yer aldılar. Bireysel men cezalarıyla birlikte takımların bu süreçte aldıkları puan ve ödüller de geri alınacağı verilen detaylar arasında.

Valorant’ta Neler Oldu?

Gelelim VALORANT tarafına. Son dönemde G2 kadrosuna katılan ve arka arkaya kazandıkları turnuvalarla VALORANT’ın ilk günlerinden beri aktif olarak oynayan genç yetenek Ardiis bir süredir bu suçlamalarla karşı karşıyaydı. 22 yaşındaki oyuncu, 16 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada öncelikle tüm yapılan suçlamaları reddetti. Yakın geçmişte finansal ve mental durumunun çalkantılı olmasından ötürü kendisine gelen bazı teklifleri “dinlediğini” itiraf eden Ardiis, bu süreçte hiçbir yazılımı aktif olarak cihazlarına kurmadığının da altını çizdi. Sözkonusu tekliflerin neticelerini düşündükten sonra geri adım attığını söyleyen Ardiis, bir süre sonra Riot Games tarafından da resmi olarak aklandı. Bu duyurunun ardından kariyerine herhangi bir aksamadan devam eden Ardiis, turnuvalarda fırtına gibi esmeye devam ediyor.

Bu aklanma, beraberinde bir diğer endişeyi de gün yüzüne çıkardı. Hile yapan oyuncular ve koçlar olduğu kadar aynı zamanda üst düzey performans gösterdiği için hileyle suçlanan ve itibar kaybı yaşayan kişiler olabilir miydi? Hileye karşı sıfır tolerans tutumu kadar, suçlamalarla karşı karşıya olan herkesin adil bir yargı sürecinden geçmesini sağlamak da oldukça önemli. ESIC’in bu konuda başlatmış olduğu geniş çaplı soruşturma, umuyoruz ki bu konuya önümüzdeki aylarda ışık tutacaktır.

ESIC’te Sular Durulmuyor

Lakin spekülasyonlar bunlarla sınırlı değil. Bir başka tweet de MDL tarafında yaşananlara yönelik bir iddia içeriyor. MDL’de ortaya çıkan ve ESIC’in bir başka soruşturma kapsamında incelediği şike iddialarını geçtiğimiz günlerde ESIC’in Twitter’da yaptığı duyuruyla öğrenmiştik. 15 soruşturmanın eşzamanlı olarak sürdüğünü belirten ESIC, henüz sonuçları nihai olarak bildirmiş olmasa da oyuncuların çeşitli endişeleri sürüyor. Bunların en önemlisi yine oyunların ve firmaların kesişim noktası üzerinde yer alıyor. 2020 başlarında MDL’de oynamış olan ve ismi şike iddialarına karıştığı bilinen oyuncuların şu an VALORANT’ta oynadığı biliniyor. Haliyle önümüzdeki günlerde Riot Games tarafında bazı gelişmelerin yaşanabileceğini belirten bu tweet de çeşitli mecralarda öne çıkan içerikler arasında.

Tüm bu karmaşanın ardından bizler de işin sonunda nereye varacağımızı merakla bekliyoruz. Bugüne dek oynadığımız, izlediğimiz tüm oyunlarda az veya çok bu sorunu yaşadığımız veya yaşayanlarla karşılaştığımız su götürmez bir gerçek. Çoğu zaman yeni çıkan oyunların bile daha bir günü dolmadan hilelerinin piyasaya çıktığını görüyoruz. Motivasyonu, gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemeyecek bir davranış olan hilenin çok daha etkin yaptırımlarla karşılaşacağını, zaman içerisinde de sektörden silineceğini umuyoruz.

Exit mobile version