PUBG: NEW STATE İnceleme

PUBG: NEW STATE İnceleme

Bir dönemin efsane oyunun sahibi KRAFTON’dan, yine bir efsane girişimi olan PUBG: New State ile karşı karşıyayız. Bakalım, Şubat 2021’de duyurulduğundan beri oluşan beklentilerin mobil tarafta hakkı verilebilmiş mi?

New State 2051’de geçiyor, bu ortamı sizi gerçekten gelecekte hissettiriyor. 2051’de yeni aletlerimiz, elektrikli araçlarımız ve yeni haritalarımız var. Yeni haritalarımızdan Troi, henüz Beta’da. Bunun dışında oyuncuların oynayabileceği bir Erangel 2051 haritamız da var. Açıkçası Erangel’i 2051’e çok uygun bulmadım. Oynayabileceğiniz tek mod Battle Royale değil, New State’de Ölüm Maçı modu da mevcut. Burada da yine Beta’da olan İstasyon haritası bulunuyor. Oyunda bir eğitim bölümü de mevcut.

Battle Royale’de amacınız hayatta kalan son kişi olmak iken, Ölüm maçlarında belirlenen hedefe ilk ulaşan takım kazanıyor. Battle Royale’de ölünce otomatik olarak tekrar canlanmıyorken, Ölüm Maçı’nda tekrar tekrar doğuyorsunuz. Oyunu ilk açtığınızda silahlara alışmak için burada pratik yapmak, Eğitim bölümünden daha benzer bir savaş deneyimi sunuyor diyebilirim.

New State’de bir dereceli sistemi mevcut. Ne kadar iyi oynadığınıza göre bir performans seviyeniz oluyor ve buna göre bir klasmanda yer ediniyorsunuz. Başlangıç klasmanlarında yapay zekâ da sizlerin hem oyuna alışmasını hem de eğer iyi bir oyuncuysanız istatistik olarak hızlıca yükselmenizi sağlamak için oyunda bulunuyor.

New State’in Savaş Bileti sistemi de yine PC’deki ağabeyi gibi sadece kozmetik üzerine. Diğer oyunculara karşı sizi daha avantajlı kılacak hiçbir şey yok. Benzer şekilde bu Savaş Bileti’ni eğer son seviyesi olan 50’ye tamamlarsanız bir sonraki savaş biletinin gerektirdiği miktarı kazanmış oluyorsunuz. Kozmetikler konusunda da Arcade bir temaya hitap ettiğini hiç gizlemiyor New State. An itibariyle savaş alanında kardan adamlar, balkabağı canavarı veya kan lordu olarak dolaşmak mümkün. Bunları elde edebileceğiniz tek birim ise para gerektiren birim yerine, çeşitli kazanımlarla elde ettiğiniz Tavuk Madalyası veya direkt olarak kasaları açmanızı sağlayan kuponlar olabiliyor. Bu sayede oyun para vermeseniz bile size kozmetik özelleştirme imkanı sunuyor.

Genel olarak oynanış kısmında benzer mobil oyunlardan çok farklı bir şey yok, bu açıdan, New State’e geçiş süreci çok sancılı değil. Benzer mobil oyunlarda gördüğümüz otomatik toplama, nişan yardımı, hareket kolaylığı gibi şeyleri burada da görebiliyoruz. Nişan kısmının özellikle büyük dürbünlerde çok da kolay olmadığını söylememiz gerek. Genel olarak çatışmalarda da omuz nişanlamasını kullanmak bizi daha rahat hissettirdi. Bunun bu kadar isabetli olması ise başka bir soru işaretimiz.

Yeni mekaniklerden bahsetmek gerekirse, oyun içi farklı bir mekanik olarak eklenen istediğiniz zaman kullanacağınız dron dükkanınız var. Oyun içinde her yerde loot olarak bulabileceğiniz dron paraları sayesinde dron dükkanından mermi, işaret fişeği ve hatta arkadaşınızı bile öldükten sonra geri getirebiliyorsunuz. Peki bu nasıl oluyor? Yerden topladığınız dron paralarıyla istediğinizi seçip dron çağırıyorsunuz ve kısa süre sonra dron gelip istediğiniz eşyaları getiriyor. Bu gelen eşyalarla birlikte silahınıza tek kullanımlık yükseltme yapabiliyorsunuz. Bu yükseltmeler silahtan silaha farklılık gösteriyor. Mesela bir silahta menzili arttırabilirken, tepmesi artabiliyor, başka bir silahta geri tepmesi azalırken hasarı azalabiliyor.

Mekaniklerin bir diğeri de artık açılabilen kalkan tipleri olmuş, savaş esnasında aniden koyabildiğimiz bu kalkanlar ile önümüze mobil bir siper açıyoruz gibi düşünebilirsiniz. Kalkanların iki türü var, ikisi de size biraz daha nefes aldırmak için yeterli süreyi veriyor. Bunun dışında özellikle siperler arası geçerken kullanabileceğiniz bir yuvarlanma (Roll) mevcut ama çatışmalar esnasında pek kullandığımı söyleyemem.

New State’in tamamen ücretsiz olması, dil ve seslendirme olarak Türkçe olması en büyük artıları. Dürbündeki zorluklar ve omuz üstü atışın üstünlüğü dışında pek bir eksisi de bulunmuyor. Seçtiğiniz ayara göre değişen pil kullanımı ortalama diyebiliriz. New State’in sistem gereksinimleri ise Android için Android 6.0 Marshmallow ve 2GB RAM, iOS için iPhone 6S ve İOS 13’ten ibaret. Bu da aslında çok geniş bir kitlenin oyunu deneyimleyebileceği anlamına geliyor.

İNCELEME

PUBG: New State

8 PUAN

PUBG: New State, hızlı ve isabetli bir giriş yaparak bazı alışkanlıkları değiştirmeye niyetli gibi. Mekaniklerin ne kadar değişeceği ve nasıl adımlar atacağını görmek ilginç olacak.

ARTILAR

  • Tamamen ücretsiz
  • Türkçe dil ve seslendirme
  • Performans sorunu yok

EKSİLER

  • Dürbünle nişan almadaki zorluklar
  • Omuz atışının üstünlüğü

İnceleme Başlıkları

  • PUAN 8
Exit mobile version