TuGuX, WePlay Academy League hakkında konuştu

WePlay Akademi Ligi playoff’larının ikinci gününde BIG Academy koçu Tugay “TuGuX” Keskin bir konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmada TuGuX akademi programlarına başlamanın önemini ve kuruluşların genç oyuncuları beslemeye başlayabilecekleri gerçek bir ekosistemi tartıştı.

TuGuX ayrıca, bir grup gencin gerçek profesyoneller haline getirilmesi için ne yapılması gerektiğini, yapılması gereken işler ve aynı derecede önemli olan, gelecek için tasarlanmış gerçek bir rekabetçi platforma sahip olma ihtiyacı hakkında da fikir verdi. Ayrıca WePlay Academy League’in ilk sezonuna giden takımın programı ve antrenmanı hakkında bilgi vererek ilk büyük LAN turnuvalarında öğrenilen dersler ve BIG Academy kadrosuyla ilerleme planları hakkında konuştu. 

Soru – BIG Academy’nin playoff yarışından bahsetmeden önce, bu genç takımı bu kadar kısa sürede nasıl çalıştırdığınızı sorarak başlayayım. 

TuGuX – Şu anki mevcut kadrodan önce, sadece bir oyuncunun kaldığı çok farklı bir kadromuz vardı. Önceki takımın asıl sorunu, ham yeteneklere sahip olmalarına rağmen yeteneklerini göstermekte başarılı olamamaları oldu. 99 German League sezonundaki son maçlardan önce zaten bazı değişiklikler yapmaya başlamıştık.

Takıma geldikten hemen sonra oyun içi liderliği ve AWP’yi üstlenen Christian “LapeX” Preuß’u aldık. Aynı zamanda Luca “pr1metapz” Voigt da o sırada bizimleydi. Birbirlerini önceki kadrolarından zaten tanıyorlardı ve biz o sezonu bitirdikten sonra düşündük ki, “şimdi WePlay Academy League’de oynamamız gerekiyor.” Böylece biraz daha fazla beceriye sahip ve gelişim için onlara verdiğim bilgileri alabilecek oyunculara ihtiyacım olduğunu bildiğimi fark ettim.

LapeX, Alexander “glaVed” Pletz’i eski ekibinden alabileceğimiz fikriyle geldi. Niklas “NIKZEj” Burmeister da bu kadrodaydı, bu yüzden bir araya geldiler. Sonra Alman liginden de tanıdığımız Nico “Aqua” Kembitzky’yi aldık. Aslında, ona karşı oynadığımızda çok sinir bozucuydu çünkü yaşına göre çok iyi, tüm doğru hamleleri yapıyor, ham beceriye ve nişan alma yeteneğine sahip olduğunu gördük. Açıkçası, takımı yeniden düzenlemeye gittiğimizde, aklımıza gelen ilk isimlerdendi.

Güncel BIG Academy kadrosu:

Soru – Yani minimum deneyime sahip oyuncuları bir araya getirmek, kimyayı hızlı bir şekilde oluşturmaya yardımcı oldu. Ancak yerel turnuvalardan LAN sahnesinde oynamaya kadar, bu bir Akademi kurulumu olsa bile ileriye doğru büyük bir adım. Buna nasıl hazırlandınız, buraya gelmeden önce eğitim kampı yaptınız mı veya onları ilk önemli LAN deneyimine hazırlamak için özel bir şey yaptınız mı?

TuGuX – WePlay Academy League’in çevrimiçi grup aşamasından önce sadece iki günlük antrenman şansımız vardı bu yüzden adım adım ilerledik. Her gün bir şeyler öğrendik ve üstüne ekledik. LAN’a, playoff aşamasına gideceğimiz netleştikten sonra bir hafta daha çalıştık. Ama buraya, Kiev’e gelmeden önce biraz ara verdik çünkü bu etaptan önce çok fazla oynadık. Playofflardan önce çok oynadığımız için kendi başına bir bootcamp’imiz, hatta bir online antrenmanımız bile yoktu. Ve mesele şu ki, bu kadar çok turnuvada olduğunuzda, üzerine çok fazla şey ekleyemezsiniz.

WePlay Academy playoff aşamasından sonra çok daha güçlü olacağımıza inanıyorum. Şu anda asıl mesele oyuncuların tabii ki gergin olması. Bunu göstermemeye çalışıyorlar ama oyunun içinde bile gerginler. Arkalarında otururken gördüm, normalde yapmayacakları bazı şeyler yaptılar, ama bilirsiniz işte bu yüzden bu Akademi Ligi formatı harika. Öğrendiğiniz ve geliştiğiniz yer burasıdır. Bir akademi düzeninde bu yaştaki oyuncuların gergin olması ve bazı hatalar yapması kesinlikle normaldir.

Hiçbirinin şu ana kadar WePlay’in bu playoff aşamasıyla oluşturduğu böyle bir sahnede şansı olmadı. Bunun prodüksiyonuna bakarsanız, sahne kurulumundan ışıklandırmaya ve fotoğraf çekimlerine kadar her şey çok profesyonel, çılgın ve sahne için gerçekten çok iyi. Bu özellikte devam ederse, medyaya maruz kalmanın ne anlama geldiğine önceden hazırlanmış birinci kademe sahneye adım atan çok daha iyi oyuncularımız olacak.

Soru – Medyadan bahsetmişken şunu da eklemeliyiz ki burada röportajlar yapabilirler, aynı zamanda tüm perde arkası işler; medya günü görüntüleri, takım fotoğrafları, tüm bunlar onları daha sonraki kariyerlerinde gerçekleşecek anlaşmaya hazırlar. 

Olaya daha çok dışarıdan birisi gibi baktığımda, genç takımlar için bir ekosisteme ve tüm organizasyonların yarının yıldızlarını besleyebileceği bir platforma ihtiyacı var gibi geliyor. Yanlış mıyım?

TuGuX – Hayır, yanlış değilsin. Akademi Liginde WePlay benzeri sistemlere gerçekten ihtiyacımız var. Belki başka turnuva organizatörleri de bunun hakkında düşünmeye başlar. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi CS:GO’ya ciddi anlamda yardımcı olacaktır.

Eskiden eSporun başladığı yıllarda böyle bir sisteme sahip olmak imkansızdı. Örgütler bunun hakkında düşünemediler bile. Ancak şimdi, ilk nesil oyuncuların bir şekilde bitiş noktasındayız ve genç oyunculara bir sonraki yıldız olmaları için tüm araçları ve tüm iyi uygulamaları verdiğimizden emin olmamız gerekiyor.

Diğer oyunlara bakıyorsunuz, diyelim ki Valorant veya League of Legends. Oyunda rütbe atladığınız bir sisteminiz var. CS:GO’da sistem çok farklı, her bölgenin en iyi oyuncusunun kim olduğunu görebilecek bir sistemimiz bile yok.

Soru – Teknik direktör olarak gençlerle çalışmaktan keyif alıyor musunuz? Köklü oyunculara göre onlarla çalışmak daha mı zor hissettiriyor.

TuGuX – Evet gerçekten daha zor. Ama bunu Türkiye’de Space Soldiers ile oynadığım dönemle karşılaştırırsam, hemen hemen aynı çünkü o zamanlar oyuncular da oyunu oynamayı bilmiyorlardı. Benim için bu his neredeyse aynı ama genç oyuncularla çalışırken bazen olayları biraz daha ciddiye almalarını sağlamakta zorlanıyorsunuz. Bu, doğrudan veya dolaylı olarak, işlerin ilerlemesi için daha fazla zamana ihtiyaç duymalarına yol açıyor. Yani bu açıdan daha zor olsa bile aynı zamanda onları şekillendirmek, doğru yöne yönlendirmek daha kolay oluyor.

Soru – Tamamen profesyonel bir kariyere odaklanmalarını veya çok genç yaşta işleriçok ciddiye almalarını engelleyebilecek bazı dış etkenler olduğuna inanıyorum. Ama umarım akademi ligi turnuvaları norm haline gelirse bu zihniyette bir değişiklik göreceğiz.

TuGuX – Evet buna tamamen katılıyorum. Bunun gibi daha fazla fırsata sahip olursak kesinlikle sahneye yardımcı olacak ve dediğiniz gibi, büyük olasılıkla zihniyette bir değişiklik gerçekleşecek. Şu anda grup aşamasında sekiz Akademi takımı bulunuyor. Ancak sahne bu şekilde devam ederse, daha fazla organizasyon ve hatta daha küçük organizasyonlar veya daha az bilinenler bile bir şans verecektir. 

Soru – BIG Academy, playofflarda tam bir ulusal kadroya sahip iki takımdan biri. Senin durumunda, tam bir Alman kadrosu. Ulusal kadroların CS:GO’da daha yaygın olduğunu biliyorum, ancak aynı zamanda organizasyonların uluslararası kadrolara açılmasında da bir değişim görüyoruz. Kendi dilinizde iletişim kurabilmek bu kadar fark yaratır mı, bu kadar önemli mi?

TuGuX – Tabii ki oldukça fark ettiriyor. Belki gelecekte eğer eSpor büyürse bu durum artık böyle olmayabilir. Ancak CS:GO veya herhangi bir FPS oyununun gerçekten bu açıdan daha özel olduğunu düşünüyorum çünkü oyunda iletişim kurmanız gereken ve son derece etkili olabileceğiniz 0.1 saniye civarında vaktiniz var. Yani evet, diğer oyunlara kıyasla ulusal kadrolar CS için çok daha önemlidir çünkü iletişim oldukça kritiktir.

Soru – Yani bir ekip kurarken önceliğiniz bu mu?

TuGuX – Değişiyor. Beceri çok daha yüksek olduğunda, iletişim kısmında çalışabilmenin daha kolay olduğunu düşünüyorum ama biraz zaman alıyor. Ancak, tam bir ulusal kadroda olduğunuzda, sinerjiyi çok daha hızlı kurarsınız, daha fazla şaka yapabilirsiniz, daha rahat olursunuz, kültürel farklılığınız olmaz ve bu şekilde bir çok avantajınız oluyor. Öte yandan genç neslin daha rahat olduğunu düşünüyorum, birbirlerini 10 yıl öncesine göre çok daha kolay anlıyorlar.

Soru – WePlay Academy bittikten sonra bu ekibin planı nedir?TuGuX – Bu turnuva ile gelecekteki arasındaki süreyi antrenman için kullanacağız. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi, buraya gelmeden önce aslında çok fazla maçımız vardı bu yüzden gerçekten antrenman çalışması yapmak için fazla zamanımız yoktu. Artık neyi geliştirmemiz gerektiğine dair daha iyi bir bilgiye sahibiz, belki de nasıl pratik yaptığımızla ilgili bazı şeyleri değiştireceğiz ve oradan devam edeceğiz.

Exit mobile version