2019 yılı oldukça hareketli ve bir o kadar da gergin bir yıldı. Güzel olaylar olduğu gibi hiç hoş olmayan durumlar da ortaya çıktı. 11 maddede 2019 yılının espor olayları:
G2 Esports’un Mid Season Invitational 2019’u Kazanması
Listenin en başında Avrupa bölgesinin gelmiş geçmiş en iyi takımı olarak adlandırılan G2 Esports’un MSI 2019’u kazanması var. Caps, Wunder, PerkZ, Mikyx ve Jankos beşlisi MSI 2019’u kazanarak 2011’de FNATIC’in kazanmasından sonra kazanan ilk Batılı takım olarak, turnuva tarihindeki Doğu hegemonyasına son verdi.
Axe’in Smash Summit 8’i Kazanması
Nick D’Orazio: “Jeffrey “Axe” Williamson, Arizona’dan çıkmış, eski bir Super Smash Bros. Melee oyuncusu. İnternet ortamında bir “mim” haline gelse de hayranların favorisi olmasının Summit 8deki şampiyonluğu dışında hiçbir şey değiştiremezdi. İnanılmaz teknik yetenek ve oyun bilgisi ile, Axe, Pikachu’yu mümkün olan en yüksek seviyede oynuyor. Melee’nin 2013’teki yeniden canlanmasından sonra, Axe, Dövüş esporlarında sağlam bir figür haline geldi.
Echo Fox’un Düşüşü
Echo Fox’un yukarıları hedeflerken organizasyon içindeki sorunlar yüzünden tamamen çökmesi 2019’un en çok konuşulan espor olaylarından biri oldu. Takımın sahibi eski aktör ve NBA oyuncusu Rick Fox’un takımın bir hissedarıyla ırkçılık yüzünden davalık olması organizasyonun sonunu getirdi.
Rick Fox olaylardan sonra verdiği bir röportajda Echo Fox’ta olan olayların hiçbir şekilde onun espora olan tutkusunu azaltmadığını belirtirken, bu sözlerin doğruluğunu ilerleyen günlerde kurduğu “Twin Galaxies International” adlı organizasyonla kanıtladı.
Team Liquid’in Intel Grand Slam’i Kazanması
Team Liquid 2018 senesini dünyanın gelmiş geçmiş en iyi CS:GO takımı olarak adlandırılan Astralis’in gölgesinde geçirdikten sonra kadrosunda bir değişikliğe giderek MIBR takımı ile Epitacio “TACO” de Melo’ya karşılık Jake “Stewie2K” Yip takasını yaptı ve böylece Kuzey Amerika bölgesinin o güne kadar kurduğu en iyi takım kuruldu.
Stewie’nin takıma katılmasının hemen ardından IEM Sydney’i kazanarak Intel Grand Slam yarışına katılan Liquid, üst üste 4 turnuva kazanarak 144. günde (1. Intel Grand Slam 523. günde kazanıldı) Intel Grand Slam’i kazandı ve 1.000.000$ ödülü cebine koydu.
G2 Esports’un Yarı Finallerde 2 Defa SKT’yi Yenmesi
Yine listede G2 var. LoL espor tarihinin en iyi sezonunu geçiren G2 sezon boyunca çok zor rakiplerle karşılaştı, ancak bu rakiplerin en dişlisi şüphesiz Faker’ın yuvası SK Telecom T1.
SKT’yi seyir zevki maksimum düzeyde olan Worlds ve MSI 2019 yarı finallerinde 3-1 ve 3-2’lik seriler sonunda yenmesiyle beraber Faker’ın Worlds ve MSI hayallerini suya düşütü.
100Thieves’in Activision’un Düzenlediği Call of Duty Ligi’ne Katılmaması
100Thieves’in kurucusu Nadeshot takımının lige katılmayacağını açıkladığında çoğu insan ilk başta şaşkınlık geçirdi. Nadeshot gibi Call of Duty ile büyüyen birinin Franchise bir lig olduğunda ilk katılanlardan biri olması beklenirdi, ancak Nadeshot her şeyi açıkladığı videosunda ligin slot parasının (25.000.000$) çok pahalı olduğunu ve kendilerinin bu kadar para harcama lükslerinin olmadığını belirterek lige katılmayacaklarını söylemişti.
FunPlus Phoenix’in Worlds 2019’u Kazanması
LPL’de yaz splitini şampiyon tamamlayan FPX, Worlds’e favori olarak gitmemişti ve kazanmalarını da çoğu kişi beklemiyordu. Gruplardan çıktıktan sonra Play-off’lar da şanslı bir kura çekince finale kadar rahatlardı. Finalde neredeyse herkes G2’nun 3-0 kazanmasını beklerken FPX ezici bir oyunla G2’yu 3-0 mağlup etti ve bu galibiyetle G2’nun 2019’da katıldığı tüm turnuvaları kazanmasına engel oldu.
OG Esports’un The International’ı İkinci Defa Kazanması
Dota2’de yılın en büyük turnuvası olan ve ödül havuzu 20.000.000$ gibi büyük miktarları bulan The International’ı iki defa kazananabilen ilk takım bu yılki TI9’u kazanan OG Esports. Bu başarıya en yaklaşan takım ise Natus Vincere olmuştu, 2011 de kazandıkları The International’dan sonraki sene yapılan The International’da finale çıkma başarısı gösteren Na’Vi turnuvayı 2. sırada noktalamıştı.
Espor ve Moda Sektörlerinin İş Birlikleri
Espor ve Moda sektörleri büyük bir kitle tarafından bilinen ve takip edilen çok fazla sektörden sadece iki tanesi, ve bu iki sektörün yan yana gelmesi hem moda markalarının hem de espor kuruluşlarının hem popülarite hem de para kazanmasında büyük bir etken oynuyor.
2019 yılı içinde bu sektörler arasında yapılan en büyük iş birliği tartışmasız Louis Vuitton ve Riot Games arasında yapılan iş birliği oldu Worlds 2019’un kupası için çanta üreten LV, LOL için özel tişörtler de çıkardı. Bu yıl içinde yapılan öbür iş birliklerine örnek olarak daha PUMA ve Cloud9’ın forma yapımı için anlaşması, FaZe Clan’ın Kappa ve Champion gibi giyim markaları ile birleşip kıyafet çıkarması gibi örnekler verilebilir.
Griffin’deki Kaos
Bu konunun içine girersek çıkamayız ancak yüzeysel anlatmak gerekirse her şey Worlds 2019’un başlayacağı hafta içinde Griffinin koçu cVmax’i kovmasıyla başladı, insanlar LCK’i 3. Bitiren çok iyi bir takımın koçunu neden kovduğunu anlayamazken kovulmasına sebep olan şeyler bir bir açığa çıktı. Bu sebepler arasında oyuncularına sözlü ve fiziksel şiddet uygulamak, reşit olmayan bir oyuncuya bütün hak ve özgürlüğünü satacak bir kontrat imzalamaya zorlarken oyuncunun bütün ailesinin psikolojisini bozması gibi sebepler yer alıyor. Bir süre sonra olaylar içinden çıkılamaz bir hal aldığından dolayı Güney Kore’li diplomatlar ve Güney Kore polisi olaya dahil oldu ve konuyla alakalı soruşturma açıldı.
Blizzard’ın Uluslarası Siyaset Fiyaskosu
Blizzard, düzenlediği bir Hearthstone turnuvasının yayınında “Hong Kong’a Özgürlük!” diye bağıran Hong Kong’lu oyuncu Ng “blitzchung” Wai Chung‘u Hearthstone turnuvalarından yasaklamasından sonra yapılan boykotlar ve protestolar ortalığı ayağa kaldırdı. ABD Kongre Üyeleri, yapılan cezanın kaldırılması için Activision Blizzard CEO’su Bobby Kotick’e bir mektup bile gönderdi. Oyuncunun ve sunucuların cezası konusunda geri adım atan Blizzard, hala büyükçe bir kitleyi memnun edememiş gibi görünse de, durum eskisi kadar ciddi değil.