2020’de yaşanan COVID-19 pandemisi hepimizin malumu, online turnuvalara dönüşle birlikte ödül havuzlarında ve etkinlik ölçeklerinde yaşanan küçülme ise kaçınılmaz. 2020 başlangıcına kadar dünya çapında yapılan offline turnuvaların heyecanını hepimiz mumla arıyoruz. İki yıl arasında yaşanan toplam espor ödül havuzu küçülmesinin %70 civarında olduğunu söylersek durumun boyutları daha iyi anlaşılacaktır. 2019’da 2018’e göre %30 artışla 211 milyon dolara yükselen toplam espor ödül havuzu, 2020’de 65.5 milyon dolara geriledi. 2021’de ise bu sayılarda büyük bir oynama beklenmiyor. Nitekim 2021’in ilk iki çeyreğindeki birçok büyük etkinlik de iptal olmuş veya ertelenmiş durumda.
Rekabet Pandemide De Durmuyor
Listenin 10. sırasında Pyonix’in yıllardır stabil şekilde yoluna devam eden oyunu Rocket League var. Rocket League Championship Series ile güzel bir taban yakalayan oyun, önceki yıl ulaştığı 3 milyon eşiğinden bir iki adım gerilemiş olsa da 2020 gibi bir sene için bu hiç fena değil. 2021’de ise RLCS için 4.5 milyon dolar ayıran oyun, adım adım yükselmeye devam edecek gibi.
9. sırada yılların kart oyunlarından Activision Blizzard’a ait Hearthstone var. Battlegrounds modunun çıkışıyla beraber taze kan yakalamayı başaran oyun, kategorisinde 3.73 milyon dolar ile bu listeye girebilen tek isim oldu. Legends of Runeterra ve Magic Arena gibi oyunların takibinde olan Hearthstone, zaman içerisinde bu rekabette ne kadar tutunabilecek hepimiz izleyip göreceğiz.
8. sıraya geldiğimizde çıkışında yakaladığı inanılmaz rakamlardan biraz uzak kalan PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS‘u görüyoruz. Gerek battle royale akımındaki ağır rekabet, gerekse sahnede yaşanan diğer olayların etkisiyle birlikte beklenenden kısa düşen PUBG, yine de 4 milyon dolarla COVID-19’a rağmen listeye girmeyi başardı. 2019’da 4. sırada olan oyun, bütün bunlara rağmen halen tutunmayı başarmış görünüyor.
7. sırada son yılların görece sessiz espor oyunlarından Overwatch var. Offline etkinliklerin iptalinden ötürü ağır darbe alan bir diğer oyun olan Overwatch, listeye ancak 4.36 milyon dolarla girebildi. Geçtiğimiz yıl 9.59 milyon dolarla 5 . sırada gördüğümüz oyun her ne kadar sezon sonu turnuvasında 3 milyon dolar verse de, yıl boyu yapılan lig ve turnuvalar aksadığı için toplam ödül miktarında düşüş kaçınılmaz oldu.
6. sırada listede yükselişi pandemi sebebiyle durmayan ilk oyunu görüyoruz. Rainbow Six Siege, 5.02 milyon dolar ile geçtiğimiz yıl ulaştığı 4.1 milyon doları gayet gözle görülür bir farkla geride bırakmayı başardı. Ancak bunun bir sebebi de dünya şampiyonası olan Six Invitational’ın Şubat ayında henüz yasaklar başlamadan gerçekleşmiş olmasıydı. Bu etkinlik kendi başına 3 milyon dolar verirken, önceki yılın ödül havuzu olan 2 milyon doları da ciddi ölçekte büyütmeyi başardı. 2021’in gidişatı, bu yüzden oyunun listedeki konumunu belirleyen önemli bir etken olacak.
2020 Yılında Pandeminin Espor Kralları
Listede yukarılara tırmandıkça sayılarla beraber isimler de büyüyor. 5. sırada 6.27 milyon dolarlık ödül havuzu toplamıyla Call Of Duty‘i görüyoruz. Her ne kadar son zamanlarda özellikle Warzone sebebiyle zorlu bir dönemden geçse de, 2020 boyunca birçok turnuvasını gerçekleştirmeyi başaran ve tabana yayılma konusunda da ciddi bir başarı gösteren Call Of Duty, özellikle Call Of Duty League ile ciddi bir momentum yakalamayı başardı.
4. sırada battle royale akımını ele geçirmeyi başaran Fortnite var. Epic Games’in en başarılı yapımlarından biri olan oyun, pandemideki düşüşe rağmen halen listenin yukarılarında kalmayı başardı. 2020’de dünya şampiyonasının iptalinden ötürü ciddi bir dezavantaja giren oyun, 2021 için de herhangi bir offline turnuva olmayacağını duyurdu. Her ne kadar Epic Games oyunun yükselişini canlandıracak kaynaklara sahip olsa da, 2022’de bu gidişin devam etmesi durumunda daha ciddi sorunlar ufukta görünüyor diyebiliriz.
3. sırada yılların MOBA oyunu League of Legends var. Offline şampiyonalardaki nefis prodüksiyon kalitesinden asla ödün vermeyen yapım, ödül havuzunda da çok küçük bir düşüşle yerini korumayı başardı. Geçtiğimiz yıl 9 milyon dolar ile listeden olan oyunu bu sene 8 milyon dolarla stabil bir çizgide görüyoruz. Diğer isimlere kıyasla prestiji ödül havuzuna bağlamayan bir oyun olan League of Legends, organizasyonun itibarını ödül havuzunun önünde tutmayı tercih ederek rakiplerinden ayrılıyor.
2. sırada sayı itibariyle en büyük düşüşü yaşadığına kimsenin şaşırmayacağı Dota 2 var. The International ile adeta görgüsüzlük seviyesinde bir ödül veren Dota 2, offline turnuvaların iptali sebebiyle The International 10’u ertelemek zorunda kaldı. Tek başına 40 milyon dolar gibi akla zarar bir ödül havuzuyla gelmesi beklenen TI10, haliyle oyunun ödül havuzu toplamını “kuş kadar bıraktı”. Kuş kadar dediğimiz miktar da 8.87 milyon dolar, yanlış anlaşılmasın. Oyun hala listenin zirvesine bir adım uzakta. Önümüzdeki 2021 yılı boyunca Valve’in 2020’de toplanan 40 milyon dolarlık ödül havuzu ile ne yapacağı ise merak konusu.
CSGO’ya, Unutmayın Ki, Hiçbir Şey Olmaz
Valve’in yıllara meydan okuyan FPS oyunu CSGO, 2020 listesinin zirvesine 14.75 milyon dolar ile oturmayı başardı. Özellikle üçüncü parti ekosistemi sayesinde pandemiden minimal düzeyde etkilenen CSGO, 2020 boyunca offline turnuvaları özletse de yola hız kesmeden devam etti. Dünya şampiyonalarını bölgesel şampiyonalara bölerek momentumu korumayı başaran organizatörler, sadece Major turnuvaları feda ederek oyunun genel espor stabilitesini sürdürdüler. Tabii ki pandemi biter bitmez yine o görkemli ESL fotoğraflarına geri dönmek için gün saydığımızı söylemeye gerek yoktur diye düşünüyoruz.