Oyun ve espor ajansı Gaming in Turkey, 2020 yılının Ocak ayı itibarıyla yurtdışında Gaming in MENA adıyla bir ofis açıyor. Kuveyt’te açacağı ofis ile birlikte Orta Doğu’da oyun ve espor hizmetleri sunmaya hazırlandıklarını belirten Gaming in Turkey Kurucu ve CEO’su Ozan Aydemir, 2020 yılında yatırımlara ara vermeden devam edeceklerini ve Orta Doğu pazarı ve Gaming in MENA ile birlikte yıl sonunda yüzde 600 büyüme hedeflediklerini kaydetti. Espor pazarının da her yıl büyüdüğüne dikkat çeken Aydemir, 2019 yılına global pazarın 1.1 milyar dolara yükseldiğini, 2020 yılında ise yüzde 30 bir artış ile 1.4 milyar civarında bir büyüme öngördüklerini açıkladı.
Gaming in Turkey, Orta Doğu’da oyun ve espor ekosistemini geliştirmek üzere yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Daha önce Future Communication Company ile iş birliği yapan ve Kuveyt’te espor arenası açmaya hazırlanan şirket, 2020 yılının Ocak ayı itibarıyla Orta Doğu bölgesinde özellikle oyun firmalarının da bölgedeki ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak lokal bir ekip ile birlikte Kuveyt’te ofis açacak. Bununla birlikte Oyun Başlasın Türkiye – OBT markasın ile Gaming in Turkey, yeni dönemde Türkiye’de farklı illerde etkinliklerine devam ederek daha çok oyun severe ve ailelere ulaşmayı planlıyor.
“Yurtdışında projeler hayata geçireceğiz”
Gaming in MENA ile Orta Doğu bölgesine oyun ve espor alanında tüm hizmetlerini sunarak buradaki markaların ihtiyaçlarına çözüm olacaklarını açıklayan Gaming in Turkey Kurucu ve CEO’su Ozan Aydemir, “Sene başında projesine başlanılan ve 2020 Ocak ayında açılacak olan Kuveyt’teki espor merkezi Rush for Run ile birlikte Orta Doğu bölgesinde bulunan veya bölgeye yatırım yapmak isteyen oyun firmaları ve markalara birçok fırsat sunacağız. Özellikle oyun firmalarının bölgedeki ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak lokal bir ekip ile birlikte yeni ofisimizi yine Kuveyt’te açacağız. Bu lokal ekip, Türkiye ofisimizdeki deneyimli ekip tarafından yönetilecek. Espor organizasyonları, influencer pazarlama, dijital pazarlama veya PR gibi tüm pazarlama faaliyetlerini aynı Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz şekilde Orta Doğu için de yapacağız. Neredeyse bütün oyun ve espor ekosisteminin girmek istediği ama oldukça lokal deneyim gerektiren Orta Doğu bölgesi için önemli projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Esporda 2020 yılında 1.4 milyar dolar büyüme olacağı öngörülüyor”
Espora ilginin ve yatırımların giderek artığının altını çizen Aydemir, “2018 yılında dünya genelinde toplam ciro; oyun yayıncıları, medya hakları, bilet satışları, lisanslı ürünler, reklam ve sponsorluklar dahil olmak üzere 906 milyon dolar civarındaydı. 2019 yılına bakıldığında bu rakam 1.1 milyar dolara yükseldi diyebiliriz. 2020 yılında ise yüzde 30 büyüme gerçekleşeceğini düşünüyoruz ve buna bağlı olarak 1.4 milyar civarında bir büyüme olacağı öngörülüyor” diye konuştu.
“Oyun sektöründe yeni yatırımlar olacak”
2019 yılında Stadia’nin açıklamasının herkeste merak uyandırdığını ve bu sistemin ilerleyen dönemde köklü değişikliklere yol açabileceğini belirten Aydemir, “Espora markaların ilgisi giderek artıyor. Profesyonel oyuncu ve takım sayısı dünya genelinde artış gösterdi. Espora genel anlamda yapılan yatırımlar hızlandı. Bu durum sadece online olarak değil offline turnuvalar dışında espor arenaları olarak hem Türkiye’de hem de globalde artmaya başladı. PC oyunları eski gücünde olmasa da yeniden canlanmaya başladı. Mobil oyunlarda Hyper Casual oyunlar, online oyunlar hala en popüler oyunlar kategorisinde yer alıyor” dedi.
2020 yılında espor ile ilgili haberlerin artış göstereceğine ve devlet tarafından desteklerin artacağına değinen Aydemir, “2019 yılında Türkiye ve Orta Doğu’da yatırımlar yapıldı. Bu durum 2020 yılında artarak devam edecek. Mobil oyunlarda Hyper Casual kategorisinin büyüme ivmesi artacak. Burada artık yeni bir konsept var. Büyük ölçekli oyun firmaları, küçük ölçekli developer oyun firmalarının ‘Hyper Casual’ oyunlarını kendi havuzlarına katarak gelir paylaşımı modelini kuruyor. Bu sistem Türkiye’de de başladı. Oyunu yapabilen fakat globale açılamayan, pazarlama bütçesi olmayan küçük çaplı firmalar için bu iyi bir avantaj. Buradaki en büyük karın yine büyük yayıncı markaların olacağını da unutmamak gerekir. Tüm bunlar dışında bence Tencent, Netease, EA, Riot Games, Blizzard gibi firmalar 2020’ye damgasını vuracak isimler” açıklamasında bulundu.