2018 yılında, CS:GO ekibinden bir geliştirici oyunun Overwatch sisteminin işleyişi ve metodolojisi hakkındaki bir algoritmayı topluluğun önüne sundu. “Game Developers Conference(GDC)”ın 2018 tarihine döndüğümüzde bu konuyla ilgili bolca bilgi keşfetmemiz mümkün.
Yıllar geçtikçe, CS:GO’nun adeta hileler ve hileciler ile dolu bir okyanus oluşuna tanık olduk. Ve bu hilelerin zorlu bir aşama ardından VACnet tarafından toplu bir şekilde tespit edilip suçlu bulunduğunu gördük. VACnet, oyun içi rahatsız edici söylemlerden kendi takımına aykırı tutum sergileyen oyunculara kadar, garip ve şüpheli oynanış tarzı olanlardan hile kullanan kişilere kadar bütün oyuncu ve bildirimleri incelemek üzere çok önemli bir rol oynamaktadır.
2018 GDC sunumunda, CS:GO geliştiricisi John McDonald, “CS:GO’da hile ile mücadele etmek için derin öğrenmeyi kullanmaya” odaklandı ve bu fikrini akıllara kazıdı. McDonald aynı zamanda geliştirici ekibin yayınladığı “Güven Faktörü” önleminin duyurusu yapılmadan 6 ay önce yayınlandığından ve çalıştığından bahsetti. Ve bu durumda güven faktörü puanı yakın olan oyuncuların birbirleriyle eşleşeceğinin altını çizdi. “Steam forumlarında ‘CS:GO hile dolu’ başlığı altında şikayet eden oyuncuların güven faktörü puanlarını incelediğimiz zaman bu kişinin 50 farklı hesapla bağlantısı olduğunu ve 49’unda hileden dolayı yasaklaması olduğunu görüyoruz. Bu tarz durumlar Güven Faktörünün çalıştığını gösteriyor.”
Hilecileri Değil, Hileyi Durduruyor
McDonald’ın Güven Faktörünün detaylarını anlatmasıyla devam eden konuşma, bu önlemin hilecileri durdurmak için değil, hilecilerin puanlarını düşürerek birbirleriyle eşleşmeleri için bir havuz oluşturmasını sağladığını açıkladı.
VACnet ise belirli bir oyuncunun oyun içi davranış ve hareketlerini parçalamayı ve bu benzer hareketleri sergileyen oyuncu havuzundan diğer oyuncular üstünden belli bir düzen yakalamaya çalışarak hilecileri değil hileleri öğrenmeyi amaçlayan bir önlemdir. Ana düşünce kaynağı, Overwatch kararlarını bilgi havuzu olarak kullanmak ve kendini geliştirmektir. Bu temel girişim, VACnet’in en belirgin hileleri tek başına suçlu bulmadan önce serbest bırakmasının ve ardından toplu bir şekilde yasaklamasının en yüksek başarı istatistiğini verdiğini ve Yapay Zeka hipotezinin başarılı olduğunu kanıtladı.
McDonald, “kanıtsız” hilelerin çözülmesinin zor olduğunu ekledi, ancak VACnet’i inşa ederken Valve ilk iş olarak nişan hilelerini tespit etmeyi amaçlamış, bunu bir oyuncunun genel oynayış istatistikleri üstünden belirleyebiliyorlar. Valve, bir oyuncunun genel olarak X ve Y eksenindeki oynayışını ve ayarlamaları denetleyen ekstra bir kalıp üretimine izin vermiş.
Bu gelişme, genel olarak daha temiz bir oyuna yol açabilir ve son zamanlardaki dengesiz eşleşmelere bir çözüm olabilir.