Akuma Hile Soruşturması İçin Valve’e Çağrı Yapıldı

Geçtiğimiz günlerde Gambit şampiyonluğuyla sonuçlanan EPIC League CIS 2021 etkinliğinin yankıları halen sürüyor. Playoff aşamasında Akuma’nın önce Natus Vincere, ardından Virtus.pro maçlarında inanılması güç bir performans göstermesinin akabinde birçok takipçi ve oyuncu durumdan şüphelendiklerini dile getirmişlerdi. Bir süre sonra da takım oyuncularının görüntü kayıtlarında bazı şüpheli davranışlar dikkat çekmeye başlamıştı.

Bu olayların ardından başlayan tartışmalar ise bitmek şöyle dursun giderek alevleniyor. Son olarak geçtiğimiz saat içerisinde HLTV’de paylaşılan habere göre BDT bölgesinin takımları Valve’e doğrudan ortak imzalanan bir açık çağrıda bulunmuşlar. EPIC League CIS 2021 turnuvasına katılan 16 takımdan 14’ü ve hariçten ek olarak Unique ekibi bu olayın araştırılmasının ve ilerleyen RMR organizasyonlarında gerekli önlemlerin alınması yönündeki taleplerini Valve’e böylece resmi olarak iletti. Şüphelerin odağında Akuma oyuncularının üçüncü parti cihazlardan canlı olarak maça dair bilgi alması ve bu şekilde haksız avantaj sağlaması bulunuyor. Öte yandan organizasyonun oyuncular arasındaki Teamspeak kayıtlarını almaması da bu soruşturmadan net bir sonuç alınmasının önünde ciddi bir engel.

Akuma Skandalı Nasıl Gelişti?

Bunların yanı sıra, maçların oynandığı sunucularda organizasyon herhangi bir hile koruma sistemi kullanmamış ve GOTV için gecikme uygulamamıştı. Bu tür temel önlemlerin dahi alınmamış olması, doğal olarak hem oyuncular hem takipçiler arasında büyük yankı uyandırdı. Sahnenin ve yapılan etkinliklerin güvenilirliği açısından oldukça ciddi bir sorun yaratabilecek olan bu durum için Valve tarafından henüz bir açıklama gelmiş değil. Diğer yanda organizatör oluşumlardan Russian Esports Federation (RESF – Rus Espor Federasyonu) bu konuda bir açıklama yayımladı. Açıklamaya göre, RESF’in yürüttüğü soruşturmada ellerindeki veriler dahilinde herhangi bir hile delili veya haksız avantaj sağlayan uygulama ile karşılaşılmadığı belirtiliyor. Bununla birlikte federasyonun Valve ve ESIC tarafına bilgi verdiği ve talep durumunda konunun tekrar soruşturulması için tam katkı sağlamaya hazır olduğuna dair bir beyanı da mevcut.

Son olarak konuyla ilgili Natus Vincere koçu Andrey “B1ad3” Gorodenskiy, geçtiğimiz Salı günü yayımlanan HLTV Confirmed bölümünde bizzat programa katılarak konu hakkındaki düşüncelerini belirtti. Akuma’nın %100 hile yaptığını düşündüğünü belirten Gorodenskiy, rakibin sürekli absürd denecek keskinlikte bir zamanlama ile pozisyonları değerlendirdiğini ve aynı durumun Virtus.pro maçında yaşandığını söyledi. Radar takibi ile alakalı kliplerin yayılmasından sonra bu konudaki şüphelerinin artmasına rağmen, takımların Teamspeak kayıtlarının alınmaması sebebiyle soruşturmadan net bir sonuç alınacağına dair umudu olmadığını belirten koç, talep etmelerine rağmen bir aksiyon alınmadığını sözlerine ekledi.

Exit mobile version