Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve şirketlerin, organizatörlerin hakkında ardı arkası kesilmeyen açıklamalar yaptığı korona virüsü; espor sektörünü bir miktar kötü etkilemiş olsa da oyun sektörü, insanların evlerinden çıkmamasıyla birlikte ani bir yükselişe geçti. Geçtiğimiz günlerde Steam ve CG:GO eş zamanlı oyuncu rekoru kırdı.
Her ne kadar oyun sektörü genel olarak salgından zarar almadan yoluna devam etse de birçok sektör, kurum ve şirket bu kadar şanslı değil. Amerika’da oyun temalı zincir restoran ve espor alanlarıyla hizmet veren GameWorks de bunlardan biri. GameWorks’ün CEO ve yöneticisi Philip Kaplan, bir siteye verdiği röportajda kendisinin yönettiği gibi mekânların geçtiğimiz yıllarda giderek popülerleştiğini, özellikle milenyum çocukları ve Z-kuşağı gençlerinin ilgisini çektiğini söylüyor.
“İşlerin eskisine dönmesi daha uzun sürecek”
İşlerin korona virüsü Amerika’ya ulaşana kadar oldukça iyi olduğunu söyleyen Kaplan, her şey durmuş ve sona gelmiş gibi görünse de endüstrinin geri dönüş yapacaklarına dair inancının tam olduğunu belirtiyor.
Geçtiğimiz haftalarda yerli yetkililerin uyarısıyla tüm dükkânlarını kapattıklarını söyleyen Kaplan ise dükkânlarını kapadı diye boş durmuyor.
“Diğer yandan çevrimiçi oyuncu sayısı %75 arttı, bazı oyun üreticilerinin krizde daha iyi performans gösterdiğini tahmin ediyorum.”
“Şu anki duraklama döneminde nasıl bir yaklaşım izlememiz gerektiğini planlıyoruz. Öncelikle dükkânların yeniden açılacağı zamana kadar geçecek süreçte yapmamız ve yapmamamız gereken şeyler neler? İkincisi, bu durumu nasıl bir fırsata dönüştürürüz? Daha iyi olabilir miyiz? Bu geçen süreyi daha önce bir türlü yakalayamadığımız planlama zamanı olarak kullanabilir miyiz?”
Şu anda dükkânların yeniden açılma kararı politikacıların elinde ve Kaplan ilk olarak hangi bölgelerin salgını kontrol altına alındığına bağlı, bu duyuruların farklı zamanlarda yapılmasını bekliyor. Bazı GameWorks şubelerinin en azından 30 gün içinde yeniden açılmasını beklediğini söylüyor.
Ancak Kaplan’ın dediği gibi dükkânlar bir aylık bir süre sonunda açılsa bile kapalı kaldıkları sürenin etkisi muhtemelen bundan daha uzun sürecek. Dükkânlar açılsa bile insanların hemen kendilerini dışarı atmayacağını söylüyor. İnsanların kalabalık ortamlara girmekte çekince yaşayacağı için işlerin eski haline dönmesinin daha uzun zaman alacağını belirtiyor.
“İşten çıkarmak zorunda kalabiliriz”
Dükkânlar açıldıktan bir hafta sonra tam kapasite hizmet verebileceklerini öngören Kaplan, eğer dükkanların açılması gecikirse şirketlerin bir noktada tam zamanlı elemanları işten çıkarmaya başlamak zorunda kalacağını söylüyor. Bu noktadan sonra da geri dönüşün daha zor bir hal alacağını vurguluyor.
Son olarak virüsün tek iyi yönünün kutuplaşan toplum için birleştirici bir olay görevi görmüş olduğunu söyleyerek röportajını sonlandırıyor.
Türkiye’de de dükkânların ve toplu faaliyet alanlarının kapalı kaldığı sürecin nasıl yönetileceği hakkında henüz kesin açıklamaların eksikliği karşısında bazı kuruluşlar aksiyon alarak bu süreçte izlenecek alternatif yollar çizdi. Bunlardan biri de Adeks’in evlere donanım kiralama uygulaması oldu. Konuyla ilgili detayları merak ediyorsanız haberimize buradan ulaşabilirsiniz.