Eğer başka bir ülkede bir CS:GO kariyerine başlamak istiyorsanız, dünyada en başarılı oyuncuların sayı olarak dağılımını sizler için inceledik.
Nick “nitr0” Cannella gibi büyük oyuncuların VALORANT‘a geçerek CS:GO‘yu geride bıraktığını gördüğümüz günlerdeyiz. Ama halen birçok büyük isim ve oldukça sadık bir hayran kitlesi, Valve’in efsanesine olan bağlılıklarını ve desteklerini açıkça gösteriyor. Vitality, Evil Geniuses, FaZe Clan ve Astralis gibi takımlar şöyle dursun, taban grafiği bambaşka bir sonuç veriyor.
https://twitter.com/readtldr/status/1295181016517292039
Yeni bir tweet ortalıkta dolanıyor ve Danimarka’yı başarılı CS:GO oyuncularının yoğunlukta olduğu ülke olarak gösteriyor. Sayılar en iyi oyuncuların toplandığı FACEIT tarafından ortaya konulmuş. Ölçek olarak ise FACEIT’teki en yüksek seviye olan 10. seviye oyuncuların her bir milyon kişi başına kaç tane düştüğünü hesaplamışlar.
İstatistiklere göre Danimarka’da her bir milyon kişi başına 711 adet 10. seviye oyuncu var. Bu sayıyı Estonya 689, Finlandiya 598, İsveç 498 ve Letonya 378 ile takip ederek ilk beş sırayı oluşturuyorlar. Listenin kalanında Norveç, Litvanya, Portekiz, Polonya ve Slovakya var.
Danimarka daima Astralis ve North ile birlikte CS:GO’nun kalesi konumundaydı, ama bu istatistikte lider olması çok farklı bir konu. Ayrıca Almanya ve Fransa’nın an itibariyle BIG ve Team Vitality sıralamaların zirvesindeyken en iyi 10 ülke arasında olmaması da şaşırtıcı.
Bu ilginç istatistiklerden sonra, konuyu biraz daha detaylı araştırmak ve CS:GO’da en başarılı 10 ülkeyi sizler için derlemek istedik. O halde vakit kaybetmeden 10. sıradan başlıyoruz.
10. Slovakya
Slovakya bayrağı altında kurulup sahnede iz bırakan bir takım göremediysek de, ülkedeki yetenekli oyuncular yıllar boyu sahnede büyük işler başardılar. 2010-2020 arasına inanılmaz AWP oyunlarıyla damga vuran GuardiaN bu isimlerin başında geliyor. Ardından genç yaşına rağmen 2015-2020 arasında ismini sıkça duyduğumuz STYKO da unutulmaması gerekenlerden. Geçtiğimiz sene Mousesports’a efsanevi IGL karrigan ve gururumuz Wox1c ile birlikte katılan frozen da tozu dumana katarak geliyor. Her bir milyon kişide 103 adet 10. seviye FACEIT oyuncusu bulunan Slovakya, sahneye önemli yetenekler katan ülkeler arasında.
9. Polonya
Polonya denilince CS:GO’da akla gelenler saymakla bitecek gibi değil. ESL One Katowice, IEM Katowice ve tabii ki sahnenin köklü ekiplerinden Virtus.Pro hala hatıralarımızda çok taze. Yakın zamanda eski çılgın kadrosunu dağıttıysa da bize yıllarca izlettikleri inanılmaz turnuvalar mutlaka hepimizin aklında kalacak. Ayrıca biraz eskilere gidersek 90’ları ve 2000’lerin başlarını görmüş olan arkadaşlar espor tarihinin kadim ve saygın takımlarından Meet Your Makers‘ı hatırlayacaklardır. CS:GO tarihine adını altın harflerle yazıdan beşli snax, neo, TaZ, pashaBiceps ve byali gibi isimlerin yanısıra Furlan, MICHU, rallen, mouz, innocent gibi hatırlı isimlerin de sahneye katılmasında büyük payı olan Polonya, ölçekte 121 kişilik ortalamayla listenin 9. sırasında.
8. Portekiz
Listenin ilk sürpriz ismi kesinlikle Portekiz. 150 ortalamayla 8. sırada bulunan Portekiz’de köklü bir espor ekibi ya da yüksek seviye takımlarda oynamış bir oyuncu bulmak pek kolay değil. Klasmanın biraz aşağılarına indiğimizde ise sAw, Giants Gaming ve kuruluşu 1998’e dayanan k1ck esports ekibi dikkat çekiyor. Çoğu ülkede esporun adı sanı yokken Portekiz’de kurulan bu ekibin CS:GO ayağı geçtiğimiz sene dağıldı. Öte yandan Giants Gaming’in tarihi de biraz dikkatli bakıldığında hayli ilginç isimlerle dolu. 2008’de kurulan ekibin 2008-2009 döneminde CS 1.6’da Finlandiya’da etkinlik gösteren kadrosunda kHRYSTAL, THREAT, MODDII ve GeT_RiGhT gibi efsaneler yer alıyor.
Daha sonra nasıl olduysa 2017’de Portekiz ve İspanya üzerinde toplanan ekipte Portekiz’in yetenekleri MUTiRiS, fox, KILLDREAM, rmn, ZELIN, obj farklı dönemlerde forma giyiyorlar. Son olarak sAw ekibi ise henüz oldukça yeni ve 1 Ocak 2020’de kuruldu. Sahneye nispeten hızlı bir giriş yaptılar ve orta çaplı turnuvalarda adları duyulmaya başlandı. Takımda MUTiRiS ve rmn, koç konumunda ise Alm gibi ülkenin önemli isimleri var.
7. Litvanya
Listede yukarılara çıkarken yine 250 ortalama ile gayet iddialı, ancak önemli izler bıraktığını söylemekte zorlandığımız bir ülke çıkıyor karşımıza. Litvanya topraklarından takım çıkartmayı başarabilmiş değil, ancak bireysel anlamda sahneye birkaç isim kazandırmayı başardıklarını da itiraf etmek gerek. Bu isimlerin arasında Winstrike’tan hatırlayacağımız Kvik, HellRaisers’ta kariyerine devam eden KAliNka başı çekiyor. Ayrıca Team Fortress 2’den gelen nukkye ve yakın zamanda Mousesports’a transferiyle parlayan Bymas da genç yetenekler. Önümüzdeki yıllar Litvanya CS:GO sahnesi için ne kadar verimli olacak, orası ise soru işareti.
6. Norveç
Sırada takım bazında değil ama bireysel yetenek anlamında verimli sayılabilecek, eski dönemden hatırlı bir ülke var. Norveç her ne kadar çok parlak başarılara imza atmış olmasa da komşu ülkelerle birlikte özellikle 2000-2010 arasında önemli yetenekler çıkarttı. Ölçekte 290 ortalama ile bulunması da bu açıdan sürpriz değil. Özellikle FaZe Clan’dan hatırlayacağımız rain ve Copenhagen Wolves, Dignitas, North ve Heroic önemli takımlarda ter dökmüş RUBINO akla gelen ilk ikili. Eskiler için ise hatırlanmaya değer diyebileceğimiz iki isim var. İlk isim Norveç takımı NoA ile birlikte SK, (eski) mibr, mousesports, MYM gibi büyük takımlarda oynamış olan elemeNt. İkincisi ise NiP, SK, NoA gibi büyük takımlardaki oyunlarından hatırlayacağımız yaşlı kurt XeqtR. Norveç önümüzdeki yıllarda yine genç yeteneklerle sahnede adını duyurursa çok şaşırmamak gerek.
5. Letonya
Bir diğer sürpriz ise Letonya. 378 gibi ölçeğin zirvesine yakın oynayan bir konumdaki Letonya’dan hatırlamaya değer bir takım çıkmamış olması hayli ilginç. Yalnızca birkaç genç oyuncuyu son dönemdeki görünürlükleriyle listeye dahil edebiliriz desek yanlış olmaz. Bu genç yeteneklerin en önemlisi, geçtiğimiz sene Epsilon Esports’ta oynarken Eylül ayında FaZe Clan’a transfer olan 19 yaşındaki broky. Kariyerine 2017’de başlayan oyuncunun hızlı yükselişi, önümüzdeki yıllarda ismini daha sık duyabileceğimize ve ülkesini gururlandıracak en önemli isimlerden olmaya aday olduğuna dair güçlü bir işaret. Bir diğer isim ise yakın zamanda efsane kadrosunu geride bırakan Virtus.Pro’ya transfer olan YEKINDAR. Son olarak da geçtiğimiz yıldan bu yana HellRaisers’ta oynayan Flarich, Letonya’nın önemli oyuncularından biri.
4. İsveç
Nihayet listenin üst sıralarında gördüğümüze hiç ama hiç şaşırmadığımız, hatta ilk üçte görmediğimize şaşırmamız gereken bir ülke var sırada. Adeta CS tarihinin anavatanı, nice yiğitlerin yetiştiği, takımların takım değil adeta dijital ölüm mangası gibi turnuvalarda dehşet saçtığı inanılmaz bir ülke İsveç. Ölçekte gördüğümüz 498 sayısı CS’nin altın topraklarına az gelir. Sahneye kazandırdıklarını saymaya kalksak yatsıdan başlayıp sahura kalkacağımız İsveç’ten biz size sadece büyük isimlerin olduğu listeyi verelim, yeterli olacaktır.
Efsanelerden Fnatic, Ninjas In Pyjamas, SK Gaming ve yeni nesilden GODSENT adeta mahşerin dört atlısı gibi. Bu dev isimlerin yanısıra eski dönemlerden adları halen saygıyla hatırlanan çok büyük oyuncuların oynadığı, ancak uzun ömürlü olamayan takımlar da var. Kadrosunda ahl, fisker ve SpawN gibi “Allah sen büyüksün yarabbi” dedirtecek efsanelerin olduğu 2easy, bir sonraki nesilden günümüze uzanmayı başarmış Fifflaren ve friberg gibi oyuncuların yer aldığı 30P-Gaming, ve son olarak pronax ile dennis‘in dikkat çektiği a2g bu eski takımların başında geliyor.
Oyuncular ise adeta 20 yıllık bir yıldızlar geçidi. Liquipedia’nın iki sayfaya ancak ite kaka sığdırabildiği bu akılalmaz listeden yalnızca 2010 öncesi ve sonrasını ayırarak dikkat çekici başarıları olan isimleri alfabetik sırayla vereceğiz. Yalnız, bu devasa listenin başlangıcını eskilerin gözü yaşlı hatırlayacağı unutulmaz beşli ahl, fisker, SpawN, HeatoN ve Potti ile yapmazsak kadimlerin laneti üzerimize çöker. Bugün izlediğimiz, hayran olduğumuz, gıptayla baktığımız tüm genç yeteneklerin bugünlere gelmesinde dolaylı yoldan da olsa büyük emekleri olan bu ustaları saygıyla anmak gerek.
2010 sonrasında kariyerine başlayan ve çoğunu bugün de izleme şansı bulduğumuz önemli CS:GO oyuncuları arasında ise Brollan, Baaten, cype, dezon, disco doplan, draken, Dumas, freddieb, FREDDyFROG, Golden, hampus, jayzaR, juliano, JW, KRIMZ, Lekr0, Maikelele, nawwk, olofmeister, pauf, PlesseN, Plopski, pyth, Relaxa, REZ, robiin, SKYTTEN, Spitfire, Szanto(F), tabz, twist, xelos, ZINKEN, znajder gibi isimler bulunuyor.
Eğer CS’nin tarihini merak ediyorsanız, araştırmanız gereken en geniş alan İsveç CS’sine dair olacaktır. Söz konusu ölçekteki yeri ne olursa olsun, İsveç daima mesele CS ve espor olduğunda özel bir yerde olmaya devam edecek.
3. Finlandiya
İlk üçe adım attığımızda CS tarihinde bir diğer önemli ülke olan Finlandiya ile karşılaşıyoruz. Ölçekte 598 gibi ciddi bir çizgide seyreden Finlandiya, espor tarihinin en eski takımlarına da evsahipliği yapmış bir ülke. Henüz 2000-2001 döneminde bir CPL şampiyonluğu ve bir CPL üçüncülüğü bulunan Clan-Z ile 2006-2007 sezonunda Fnatic ve SK gibi takımlara kafa tutan 69°N-28°E ekibi bunun önemli örnekleri. Ayrıca bugün Danimarka’da fırtınalar estiren Astralis, ilk olarak 2004 yılında Finlandiya’da kurulup 2009 yılında dağılmıştı. Daha sonra isim hakları bugünkü Danimarkalı Astralis tarafından satın alındı. 2010-2015 arasında etkin olan ve yine önemli yetenekleri sahneye kazandıran ROCCAT ekibi de Finlandiya sahnesinin önemli isimlerindendi. Son dönemde ise ülkenin bayrağını taşıyan ENCE ekibini hepimiz birçok oyunda yakından takip ediyoruz.
2. Estonya
Ölçekteki sıralamasına ve sahip olduğu 689 ortalamaya göre adeta görünmez bir ülke var sırada. Estonya topraklarından çıkan en başarılı takım, 2017-2018 döneminde C-Tier turnuvalarda birincilikleri olan WASD Sports idi. Bireysel yetenek bazında da ülkenin önde gelen isimleri arasında ropz, HS, FejtZ, Jyo ve supra bulunuyor. Ancak bu kadar küçük bir ülkeden bu kadar ciddi sayıda 10. seviye FPL oyuncusu çıkıyorsa, önümüzdeki yıllarda Estonya’dan sahneye güzel katkılar görebiliriz.
1. Danimarka
Ve en sonunda geldik son dönemin CS krallarına. Bu son viraja Astralis‘in yükseliş hikayesiyle girmezsek olmaz.
2015’te TSM kadrosunda büyük maceraya başlayan ilk üç kişi dev1ce, dupreeh ve Xyp9x idi. Yanlarında ise aynı toprakların yetiştirdiği diğer büyük yeteneklerden cajunb ve karrigan vardı. TSM’den ayrıldıktan sonra Team Questionmark adı altında bir süre organizasyon olmadan turnuvalara devam eden ekip, nihayet Astralis ile 2016 yılında anlaşmaya vardı. İlk yıl içerisinde cajunb ve karrigan’ın takımdan ayrılmasıyla Kjaerbye ve gla1ve bu boşluğu dolduran yıldız isimler oldular. Bu andan sonra sahnede adeta fırtına gibi esen ekipte tek değişiklik 2018 yılında Kjaerbye‘nin yerine geçen Magisk idi.
İzlemeye doyamadığımız efsane beşli dev1ce, dupreeh, Magisk, Xyp9x ve gla1ve, Danimarka’nın CS tarihinde yetiştirdiği en iyi isimlerden oldular. Zamana meydan okuyan koçları zonic ile girdikleri her turnuvada “birinci belli, ikinci kim” dedirttiler. Bu süreçte Astralis, tarihte ilk kez arka arkaya tam 4 major kazanmayı başaran ilk takım oldu. Kadro değişiklikleriyle biraz gerilemiş olsalar da, İsveç’in ilk dönem efsaneleri gibi çıtayı adeta yeniden belirleyen bu harika ekibi uzun zaman hatırlayacağımız kesin.
O zaman kaldığımız yerden devam edelim, birinci belli ikinci kim? Danimarka’nın 711 ortalamayla zirveye yerleşmesi sürpriz miydi, yoksa gerçekten bu sayıyı sırtlayacak kadar takım ve bireysel yeteneğe sahipler mi?
Danimarka’dan çıkan önemli takımların arasında Copenhagen Wolves, Fragsters, Heroic, North, SoA, Team Singularity, The Titans, Tricked Esport gibi hem eski, hem yeni dönemden büyük takımlar bulunuyor.
Nihayet bu uzun ve zorlu listenin sonuna geldik. Umarız önümüzdeki yıllarda Türkiye‘nin adı da bu listede anılmaya başlar ve espor sahnesinde başarılar kazanmaya devam ederiz.