Oyuncu fareleri artık her ihtiyaca ve her beklentiye uygun pek çok seçenekle oyunculara sunuluyorlar. Her bütçeye, her tutuş stiline, her el boyutuna uygun binlerce seçenek arasında kafanızın karışması da çok doğal. Kendinizi rahat hissedebilirsiniz zira bu işi meslek olarak yapan bizler bile zaman zaman hangi ürünü almak istediğimiz hakkında arada kalabiliyoruz.
Söz konusu Logitech’in G PRO serisi ürünleri olunca da kafalar biraz daha karışabiliyor zira birbirine çok yakın konfigürasyona sahip olan ancak farklı ihtiyaçlara göre ilmek ilmek işlenmiş üç farklı model söz konusu. Gelin dilerseniz, Logitech’in amiral gemisi oyuncu fare ailesini oluşturan G PRO 2 Lightspeed, G PRO X Superlight 2 ve G PRO X Superlight 2 DEX’i yakından inceleyelim.
Tasarım ve Genel Özellikler
G PRO 2 Lightspeed ve G PRO X Superlight 2 hem boyut hem de şekil anlamında birbirine denk, simetrik tasarıma sahip modeller, DEX ise ergonomik şekliyle kardeşlerinden ayrılıyor.
Peki ilk iki modelde tasarım tamamen aynı mı, hayır. Şekil ve boyut olarak birbirinin dengi olan iki model arasında kablosuz, güvenilir ve performanslı bir oyuncu faresi arayanların tercih edeceği G PRO 2 Lightspeed 80 gramlık bir ağırlığa sahipken, tamamen farklı bir iç yapıya sahip olan, hafifliğe önem veren rekabetçi oyunculara göre üretilen G PRO X Superlight 2’nin ağırlığı sadece 60 gram. Yani, benzerlikler sadece kasanın üstüyle sınırlı, her iki modelin de hitap ettiği kitleye uygun olacak şekilde kasanın içindeki elementleri ve kasalarının üretim yöntemleri tamamen farklı.
Bunun dışında G PRO 2 Lightspeed tam simetrik, sol el kullananlara da uygun bir fare zira sağ tarafta da düğmeler bulunuyor ve kullanılmadığında her iki taraftaki düğmeler de kapaklarla kapatılabiliyor. Ayrıca G PRO 2 Lightspeed’de GPX 2’nin aksine RGB aydınlatmalı bir Logitech logosu var ve alt kısımdaki skatezlerin de tasarımı artan ağırlığa uygun olarak, eski modeldeki (G PRO Wireless) gibi en uygun stabiliteyi sağlayacak şekilde tasarlanmış.
GPX 2 DEX de tıpkı GPX 2 gibi 60 gram ağırlığında ve sağ tarafta düğmeler bulunmuyor. Bu model de özellikle palm tutuşa önem veren ve performans arayan rekabetçi oyunculara uygun şekilde konfigüre edilmiş. Ayrıca ergonomik tasarıma baktığınızda da hem G PRO serisinin genel tasarım anlayışını hem de Logitech’in yeni ergo yaklaşımını yakalayabiliyorsunuz. Yani hem yeni, hem de tanıdık bir fare diyebiliriz GPX 2 DEX için.
Ayrıca Logitech’in G403 veya G703 ergonomik farelerini kullanan oyuncular için çok uygun, kablosuz, hafif ve performanslı bir yükseltme olarak karşımızda duruyor GPX 2 DEX.
Teknik Özellikler
Her üç model de birbirine neredeyse denk teknik özelliklere sahipler. Aralarındaki en büyük farklar G PRO 2 Lightspeed’in daha ağır fare kullanmayı seven oyunculara uygun olarak daha oturaklı bir fare olması, farklı skatez tasarımı ve 8K kablosuz bağlantı için ayrıca satılan Lightspeed Wireless dongleını satın almanızın gerekmesi. Bunun dışındaki özellikleri tamamen aynı, gelin dilerseniz kasanın altında neler saklıyorlar beraberce bakalım.
Logitech’in üç ağır topu pratikte birbirine denk teknolojilere sahipler lakin GPX 2 DEX direkt olarak yazılımsal olarak upgrade edilmiş HERO 2 sensörüyle (88G, 888 IPS, 44k dpi) tanıtıldı, diğer modeller ise sonradan aldıkları firmware güncellemeleri ile bu performans değerlerine kavuştular.
Logitech, HERO 2’nin ilk çıkışında biraz güvenli oynamış. Artık bir şüphesi kalmadığında ise sensörün zincirlerini serbest bırakmış. HERO 2 yakın zamana dek piyasadaki en hızlı sensör olarak kabul edilen PixArt PAW 3950’den (30k dpi, 70G, 750 IPS) bile daha performanslı bir sensör olarak şu anda piyasanın zirvesinde.
Logitech’in her üç modelinde de Logitech’in Lightforce adını verdiği optik switchler bulunmakta. Omron’un D2FP-FH1 serisine ait (orange dot) bu switchler son derece kemikli, oyuncuların seveceği bir hissiyata sahipler. Optik switch olmalarına rağmen mekanik bir hissiyata sahipler, üstelik dilerseniz G-HUB altından performans ve pil ömrü arasında seçim yapmanız da mümkün.
Logitech’in GPX 2 ve GPX 2 DEX modelleri ekstra bir dongle’a ihtiyaç duymadan Lightspeed 8k kablosuz bağlantı desteği sunuyor. Lightspeed 8k bağlantıyla denememe rağmen pil ömrü de oldukça etkileyici. Logitech her üç modelde de 1k bağlantı ile 95 saatlik pil ömrü vadetmiş ki günlük kullanımda bu değeri aşmak mümkün. 8k polling rate ile bile 20+ saat pil ömrü görmek oldukça mümkün, üstelik oyun oynarken bile. Ancak, oyunlar için optimize edilmiş olan ürünlerde Bluetooth yok.
Logitech G PRO 2 Lightspeed de donanımsal olarak 8k kablosuz bağlantı destekliyor lakin ayrıca bir dongle almanız gerekiyor, kutudan 1k dongle çıkıyor ve tüm modellerde alt kısımdaki kapağın altında tıkırtı yapmadan taşınabiliyor.
Bunun dışında, G PRO 2 Lightspeed’de PTFE skatezler bulunurken, GPX 2 ve GPX 2 DEX’te saf PTFE skatezler kullanılmış. G PRO 2’nin skatezleri diğer iki modelden şekil olarak da farklı, birbirlerine uyumlu değiller.
Ayrıca GPX 2 ve GPX 2 DEX’te kutudan grip tape’ler de çıkıyorlar.
Hangi mouse kime uygun?
G PRO 2 Lightspeed
Eğer çok hafif olmayan ama performanslı bir oyuncu faresi arıyorsanız, solaksanız ve biraz daha maliyete önem veriyorsanız sizi çok mutlu edecek bir yol arkadaşı olacak.
G PRO X Superlight 2
Claw veya palm tutuşu kullanıyorsanız, sizin için hafiflik önemliyse, rekabetçi bir oyuncuysanız ve fonksiyonelliğe önem veriyorsanız sizin için harika bir seçenek olacak.
G PRO X Superlight 2 DEX
Palm tutuşu kullanıyorsanız, ergonomik fareleri tercih ediyorsanız ve aynı zamanda hafif, güvenilir ve performanslı bir fare arıyorsanız size çok uygun bir ürün.