HUAWEI Freebuds 6i inceleme

Huawei Freebuds 6i TWS

Bir süredir kulaklık piyasasında önemli bir oyuncu haline gelen HUAWEI’nin, orta segment kulaklık modeli olan Freebuds 6i modelini, yaklaşık 10 gündür deneyimliyorum. Bu 10 gün boyunca, cihazın mobilde, bilgisayarda, iç ve dış mekanlardaki performansını gözlemleme fırsatım oldu. Gelin yakından bakalım.

HUAWEI Freebuds 6i – Kutu İçeriği

Oldukça sade olan kutunun dışında Hi-Res Audio Wireless sertifikasını görebiliyoruz. Kalan kutu içeriğinde ikişer adet S, L kulak uçları, kulaklık kutusu, USB-C şarj kablosu (23cm, oldukça kısa), şarj kutusu içerisinde M kulak uçlarının takılı olduğu kulaklıklar ve belgeler yer alıyor. Kutu iç tasarımının kullanılabilir ve iyi tasarlanmış olması, kulaklıkla alakalı aktif kullanmadığınız şeyleri içinde bırakabileceğiniz bir yapıya da dönüştürüyor. Kulaklığı içinden aldıktan sonra bir kenara atmıyorsunuz yani.

HUAWEI Freebuds 6i – Dizayn

Kulaklığın ana etmenlerine gelirsek, kutudan çıkan şarj kutusu, materyali plastik, oval şeklinde, bendeki siyah modelde (beyaz ve mor modeli de bulunuyor) açık gri bir HUAWEI yazısına, minik bir durum ışığına sahip. Şarj kutusunun altında USB-C bağlantısı ve sağ tarafında ikincil bağlantılarda kullanacağınız bir eşleştirme tuşu bulunuyor.

Kulaklıkların kendisi ise tamamen amacına uygun dizayn edilmiş. Başta biraz kaba gibi görünse de, kulağınıza taktığınızda kötü bir görüntü oluşturmadığı gibi, biraz sonra bahsedeceğim teknik detaylara sahip bir kulaklık için oldukça hafif. Kullanımda ise ergonomiden ödün verilmemiş, rahatsız etmiyor. Doğru uçlarla kullandığınız sürece düşmesi de çok olası değil.

HUAWEI Freebuds 6i – Teknik Özellikler

510 mAh kapasiteli şarj kutusu, kulaklıklar içinde iken, yaklaşık 34 gram bir ağırlığa sahip. Şarj kutusu, sahip olduğu kapasite ile ANC (Aktif Gürültü Önleme – Active Noice Cancellation) açıkken 20, kapalı iken 35 saat batarya ömrü sunuyor. Şarj kutusunu, yine kutudan çıkan USB-C kablo ile şarj edebiliyorsunuz. Kutunun şarj olması 1 saat kadar sürüyor. HUAWEI, kulaklığı 10 dakika bile şarj etseniz 4 saat kadar dinleme yapabildiğinizi söylüyor, hakları da var. Toplam şarj süresi ise kulaklıklar için şarj kutusunda ortalama 40 dakika iken, şarj kutusu için ortalama 1 saat olarak verilmiş. Testlerimde bu süreleri gördüğümü de ekleyeyim.

Kulaklıkların ise bahsedilecek çok fazla özelliği var. Ağırlıktan başlayalım, kulaklıkların her biri yaklaşık 5.1-5.4 gram bir ağırlığa sahip. Toplamda 11 gramdan daha az bir yüke sahipler. Bu da tabi ki uzun süreli kullanımlarda herhangi bir ağrı olmaması konusunda büyük avantaj sağlamış. Kulaklıklar, tek şarjda 8 saate kadar dinleme sağlıyor. Her kulaklık 55 mAh kapasiteye sahip. Eğer ANC’yi aktif ederseniz, tek şarjdaki dinleme süresi 5 saate düşüyor.

Kulaklıkları ilk kez bağlarken, kutuyu açmanız yetiyor, ancak ikincil bir cihaza bağlamak için az önce bahsettiğim eşleştirme tuşunu kullanabiliyorsunuz. Kulaklıklar Bluetooth 5.3 kullanıyor ve birden fazla cihaza bağlanabiliyorlar. Bu cihazlar arasında geçişi otomatik bırakabiliyor veya öncelik tanımlayabiliyorsunuz. Otomatik bırakıldığında ses gelen kaynağı aktif belirliyor. Ben hem PC hem telefonuma bağladığımda müziği PC’ye durdurup telefondan başlatırsam kulaklık bunu otomatik algılayıp kaynağı değiştirdi. Yaşam kalitesi açısından hoş bir özellik. Cihazın codeclerde AAC, L2HC2.0, SBC ve LDAC’e sahip olduğunu da belirtelim.

Gelelim donanım kısmının detaylarına, Freebuds 6i, 11mm’lik dört mıktanıslı dinamik sürücüye sahip. Kutunun üzerinde gördüğümüz Hi-Res sertifikasına sahip bu sürücüler 14Hz ile 40 kHz arasında bir frekans tepki aralığı sunuyor. Açıkçası kulaklığın beni en şaşırtan yönü, test ederken oynadığım Escape from Tarkov’daki ses performansı oldu, bu oyunda sesin önemini göz önüne aldığımızda, ekstra bir ayar yapmadan oyundaki en ufak sesi bile başarıyla vermesinden oldukça etkilendim. Bildiğiniz gibi Windows Sonic geldiğinden beri, her kulaklık öyle veya böyle oyunlarda performans verebilir oldu.

HUAWEI’nin de tanıtımda dikkat çektiği Akıllı Aktif Gürültü Önleme (ANC), Freebuds 6i’nin alametifarikası desem sanırım yanılmış olmam. 5kHz frekans aralığında 27dB’ye kadar gürültü engelleyebilen cihaz, HUAWEI’nin verilerine göre 2.6 mikrosaniyede gürültüleri izliyor ve optimize ediyor. İçinde metro, uçak, kafe gibi örneklerin olduğu 34 farklı senaryo çalıştırılan yapay zekâ, Fatih’in gürültülü Salı pazarında bile aktif olarak çalışabildiği için şahsi kanaatimi kazanmış durumda 😊

ANC’nin toplamda iki adet modu bulunuyor. Ana mod olan Gürültü Engelleme ile yapay zekanın tüm olanaklarını kullanabiliyor veya Dış Farkındalık modu ile çevresel etmenlere karşı daha duyarlı kalabiliyorsunuz. Bu, 3er adet mikrofon barındıran kulaklıkların çağrı performansı ile de birleşince konuştuğunuzu duymanızı da sağlayabiliyor. Böylece çağrılar daha kaliteli ve anlaşılabilir hale geliyor. Yine çağrılarda devreye giren gürültü önleme ile de, dış mekanda olabilecek araç sesi, insan sesi gibi etmenler karşı tarafa ulaşmıyor.

Kulaklıkların IP54 derecelendirmesi de bulunuyor. Bu da toza ve sıçrayan suya dayanıklı olduğu anlamına geliyor. Buradaki 4’ün anlamı, yüzünüzü yıkarken çıkarmanız gerekmese de, sporda veya yüzmede kullanmaya uygun olmadığı.

HUAWEI Freebuds 6i – Yazılım ve Seçenekler

Kulaklığın üstünde bulunan dokunmatik kontrolcülerle, ses açma kapama, medyayı durdurma, çağrıyı yanıtlama, çağrıyı reddetme, ANC modları arasında geçiş yapma gibi çeşitli imkanlarınız bulunuyor. Bu kontroller, iki kulaklıkta da aynı şekilde çalışıyor.

Kulaklığın varsayılan ayarları gayet iyi performans verse de, eğer özelleştirmek isterseniz bir takım seçenekleriniz mevcut. HUAWEI’nin HUAWEI AI Life uygulamasını (Apple için App Store, Android için Huawei sitesinden) indirebiliyorsunuz.

Uygulama içerisinde kulaklıkların ve şarj kutusunun şarj durumunu görmeniz mümkün, aynı esnada aktif olarak bağlı cihazları görebiliyor ve bu cihazlar arasında öncelikleri de belirleyebiliyorsunuz. Gürültü kontrolü ayarını değiştirebiliyor ve ses efekti (EQ) seçebiliyorsunuz. HUAWEI’nin hazır olarak sunduğu 6 ses ayarının (Varsayılan, Güçlü baslar, Tizleri yükselt, İnsan sesleri, Senfoni, Hi-Fi Live) dışında kendi ayarınızı da yapmanız mümkün. Hazır setler arasında çok bir fark hissedemedim.

Buradaki bir seçenek de bağlantı kalitesi ile ses kalitesi arasında tercih yapmanızı sağlıyor. Buna göre kulaklık sesi en iyi şekilde size ulaştırmayı veya bağlantıyı önceliklendirebiliyor. Yüksek ses kalitesi daha çok güç tüketimi ve çeşitli senaryolarda gecikmeleri de beraberinde getirebiliyor. Bu ayar güç tüketimimi gözle görülür şekilde artırmadı ve gecikme konusunda kötü bir deneyim yaşamadım.

Yukarıda bahsettiğim hareketlerin her birini buradan özelleştirebiliyor veya kapatabiliyoruz. Yine uygulama içerisinde Kulaklıkları Bul, Uç uyum testi gibi iki adet özellik eklenmiş. Uygulama olmasa da, kulaklıkların yazılımını güncelleyebiliyorsunuz. Kulaklıkları çıkardığınızda medyayı durduran Giyme algılama ve oyun oynarken en iyi performansı hedefleyen Dinamik gecikme de son kullanıcının alışkanlıklarına uyum sağlayan diğer seçeneklerimiz.

HUAWEI Freebuds 6i – Son Sözler

Açıkçası Freebuds 6i, barındırdığı özellikleri ile güzel bir pakete sahip. Cihazın olumsuz diyebileceğim yönlerinden biri, bağlantının, mod ve özellikten bağımsız olarak uzaklığa çok tahammülü olmaması. EQ ayarları arasında da ciddi bir fark pek yok, ancak bu noktada kendi ayarınızı yapabiliyor olmanız bunu biraz kurtarıyor.

Bir diğer nokta da şarj ancak bu da yine anlaşılabilir bir matematiğe sahip. Güçlü bir ANC kullanmak için kapasiteden feragat edilmesi gerekmiş. Burada da bu durumu biraz olsun toparlayan hızlı şarj ile aslında çok da fazla düşünmenize gerek olmuyor.

Uygun sayılabilecek fiyatı ile HUAWEI Freebuds 6i, özellikle Aktif Gürültü Önleyiciye sahip bir kulaklık arayanlar için en iyi seçeneklerden biri.

İNCELEME

HUAWEI Freebuds 6i

8.8 PUAN

ARTILAR

  • Çok başarılı çalışan Aktif Gürültü Engelleme
  • Oldukça konforlu ve hafif
  • Hızlı şarj hayat kurtarıyor
  • Frekans tepki aralığı gayet tatmin edici

EKSİLER

  • Kullanım süresi kısa gelebilir
  • EQ ayarları arasında pek bir fark yok
  • Orta mesafede kopmalar olabiliyor

İnceleme Başlıkları

  • Kalite 9
  • Tasarım 9
  • Fiyat 9
  • Teknoloji 8
  • Performans 9
Exit mobile version