Koronavirüs salgını dur durak bilmeksizin dünyadaki etkisini arttırırken bizler de oyun sektörünün bu durumdan nasıl etkilendiğini hem ülke çapında, hem küresel çapta takip etmeye ve sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Dünyanın sayılı espor medya kuruluşlarından olan Newzoo da bu konuda önemli raporları derleyerek topluluk için pazara dair kayda değer bilgileri bizlere sunmaya devam ediyor. Yazarlardan Jeremy Jackson’ın geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı makaleyi sizler için çevirdik, sözü fazla uzatmadan sizleri bu uzun ancak doyurucu haber ile baş başa bırakıyoruz. Keyifli okumalar!
“Dünya an itibariyle üzücü ve tahmin edilemeyen bir olayın ortasında. Koronavirüs hayatımızın her anını etkiliyor. Newzoo’da biz açıkçası şanslı durumdayız. Evimizden güvenli bir şekilde çalışıyoruz, böylece topluluğumuzun alıştığı oyun ve espor görüşlerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Yakın zamandaki bir makalede de değindiğimiz bir konu ise, oyun pazarının üzerindeki bir etkinin oyunlara harcanan vakit düzleminde ortaya çıktığıydı. Dünyanın büyük bölümünün karantinaya alınması sebebiyle birçok kişi (yeni) favori boş vakit aktivitesine yöneliyor: Oyunlar.
Birçok isim ve platform başlıklara konu oluyor ve oyuncu sayısında rekor artışları duyuruyor. Steam, anlık çevrimiçi oyuncu sayısında yeni bir rekora imza attı.
Hepimiz artık insanların daha fazla oyun oynadığını biliyoruz, ama biz bir adım öteye gitmek istedik ve insanların ne oynadığı ile oyunlarla nasıl bir etkileşime geçtiklerini bu zor zamanda keşfe çıktık.
Bu makalede, durumu araştıracağız. Öğreneceğiniz üzere, veriler bazı oyuncuların oyunları bir sosyal aktivite kozu olarak kullanmaya çalışırken diğerlerinin bir kaçış yolu olarak gördüğüne işaret ediyor.
Aşağıdaki analiz ve beraberindeki veriler Newzoo’nun Oyun Geliştirme Çözümü (içerisinde Newzoo Pro da dahil) tarafından derlendi. Oyun Sınıflandırması konusundaki kaynaklarımızı kullanarak münferit oyunlar ile türler (kendi sınıflandırma elementlerimizi kullanarak yarattığımız özel türler de dahil) arasında oyuncu ve izleyici verilerine çabucak bir dalış yapabildik.
Salgının oyuncu alışkanlıklarını nasıl etkilediğini doğrudan görmek adına, ABD, İtalya ve Japonya’da yaşları 10 ile 30 arasında değişen toplam 1204 oyuncu arasında bir anket yaptık.
İnsanlar Koronavirüs Karantinası Esnasında Hangi Oyun Türlerine Yöneliyor?
Yeni oyuncuların ve izleyicilerin ekosisteme girişiyle birçok farklı oyun türü izleyici, oyuncu payı ve ortalama oyun süresinde büyüme gördü.
Newzoo’nun Oyun Sınıflandırması özelliği dikkatlice tanımlanmış 18 oyun türünü içeriyor. Newzoo Pro da her bir türe dayalı geniş çaplı bilgiye erişim imkanı sunmakta. Bunlara oyuncu sayısı, izleyici verileri ve ayrı ayrı her metrik için lider oyun/ülke/pazar dahil.
Aralık 2019 ve Mart 2020 arasında, kapsadığımız her tür PC platformundaki oyuncu payında bir büyüme gösterdi – MOBAlar ve dövüş oyunları hariç. Aralık ayından bu yana en çok büyüyen türler şunlar:
- Savaş oyunları (+%40)
- Kumar oyunları (+%36)
- Kart oyunları (+%34)
- Arcade oyunlar (+%28)
- Platform oyunları (+%25)
- Battle Royale (+%17)
Kart oyunlarının büyümesinin neredeyse tamamının Riot Games’e ait Legends of Runeterra’ya ait olması, ve platform oyunlarının da benzer şekilde Ori serisi tarafından aynı desteği görmesi sebebiyle ağırlıklı olarak diğer büyük türlere yöneleceğiz.
Savaş Türü Gayet İyi Gidiyor, Ama Sadece Koronavirüs Karantinası Sebebiyle Değil
PC’de savaş oyunları Mart ayında %46’lık bir paya sahipti, bu da türü ikinci en büyük tür konumuna getiriyor (birinci MOBA idi). Ubisoft’un oyunu Rainbow Six Siege şu an en büyük oyuncu payını elinde tutuyor, ancak Counter-Strike: Global Offensive ve Call of Duty: Modern Warfare de bu konuda hiç aşağı kalır durumda değiller.
Aşağıdaki tablo savaş oyunlarının beş aylık süreçteki büyümesini gösteriyor.
Savaş türündeki oyunların büyümesi yalnızca izolasyon politikalarına bağlanabilecek bir durum değil. Ocak ayında oldukça ses getiren bir güncelleme ile Escape From Tarkov adlı taktik savaş oyunu oyuncuları bu türe çekerken, Rainbow Six: Siege de 2019’dan bu yana oyuncu payını neredeyse ikiye katlayarak Çin’deki oyunculardan büyük bir ilgi gördü.
Mart ayının bir diğer önemli faktörü ise Call of Duty: Modern Warfare’in battle royale modu olan Warzone oldu. Ücretsiz oyun modeli ve neredeyse hazır olarak gelen yayıncı kitlesiyle Call of Duty Warzone oyuncu payı, sayısı ve izlenme konusunda ciddi başarı yakaladı.
Oyun modunun başarısı izolasyon sürecinde bazı faktörlerin tüketiciye daha cazip gelmesi nedeniyle hızlanmış olabilir.
- Bu bir ekip tabanlı oyun, yani iletişim ve etkileşim anahtar etken.
- Çapraz platform desteği mevcut, yani arkadaşlarınızla oynamak daha kolay.
- Geniş bir açık dünyada hızlı bir şekilde oynanış imkanı sunuyor.
- Büyük bir AAA oyun ve ücretsiz modu var.
Tüm bu elementler, Newzoo’nun Oyun Geliştirme Çözümü’nü destekleyen Oyun Sınıflandırması kullanılarak ölçülebilir. Sınıflandırma 11 ayrı kategoride 132 değişkenden oluşuyor. Bu Sınıflandırmayı tüm veri kaynaklarımız üzerinde uyguluyoruz, bu sayede tüm kombinasyonlar üzerinde analiz yapmak mümkün oluyor.
Savaş Oyunları ve Diğer Türler Arasında Oyun Süresi Yükselişte
Ortalama oyun süresi, savaş oyunlarında Aralık ayındaki 38 dakikadan Mart ayındaki 60 dakikaya yükseldi. Her ne kadar bu özelliği insanların oyun için daha fazla vaktinin olmasına bağlasak da, bu aynı zamanda en çok büyüme gösteren oyunların (Rainbow Six: Siege ve Escape From Tarkov) bir saate kadar süren maçlarla daha uzun oyun sürelerini kapsamasından kaynaklanmakta.
Aynı şekilde, ortalama oyun süresi birçok tür için Aralık 2019’dan bu yana yükseldi. Bahsettiğimiz anketin sonuçları neden oyuncuların oyunda daha fazla vakit harcadığına ışık tutuyor. Ankete katılanların üçte ikisi Mart 2020’de oyuna harcadıkları sürede yükselme olduğunu belirttiler.
Katılımcılara neden daha fazla oynadıklarını sorduğumuzda isa, %46’lık kısım sadece daha fazla vakitlerinin olmasını gerekçe gösterdi. Ezici bir çoğunluk olarak %95’lik bir bölüm de salgını bu konudaki baş sebep olarak görüyor. Aşağıdaki tablo diğer sebepleri de sıralamakta.
Karantina Sürecinde Kaçış Yolları: Çekirdek PC Oyuncuları Keşif ve Macera Arayışında
Birçok kişi evlerinde kalıyor ve yakın zamandaki anketimiz bu oyuncuların o anki gerçekliklerinden koparak geniş dünyalar arayışına girme isteklerine işaret ediyor.
İnsanlara bir kaçış imkanı veren macera türü, MOBA ve savaş oyunlarından sonraki en büyük oyuncu payını elinde tutuyor. Aralık ve Mart ayları arasında türün oyuncu payı %11 kadar arttı.
Takip verilerimize göre Microsoft’un Minecraft oyunu macera türünde (PC oyuncu payı bazında) tüm aylarda zirvede, ve tüm PC oyunları arasında her ay ilk beşte yer alıyor. Sandbox ve macera elementleri oyunculara keşfetme, yaratma veya dilediklerince farklı dünyalarda bulunma imkanı veriyor.
Minecraft bu yılki en büyük PC oyuncu payına Mart ayında ulaşarak tüm macera türü dahilinde Aralık ayında %36 seviyesinde seyreden oyuncu payını Mart’ta %44’e yükseltmeyi başardı. Oyun Aralık ayında önemli bir güncelleme almış olsa da izolasyonun bu başarıdaki payı halen büyük.
Macera türündeki diğer oyunlar genel olarak PC türünde ciddi bir patlama yaşadılar. Örneğin Spiral Knights, 2011 Nisan’da piyasaya sürülmüş olan co-op çevrimiçi çok oyunculu bir oyundu. Geçtiğimiz yıllarda herhangi bir habere konu olmayan oyun, Mart ayında dördüncü en büyük macera oyunu oyuncu payına sahip oldu.
Simülasyon Yarışçıları ve Yarış Oyunları Koronavirüs Karantinasında Ciddi Yükseliş Gösterdi
Yarış da oyuncu payında ciddi artış gören diğer bir tür. Kartrider, bu konuda iyi bir örnek. Oyun erişilebilir, kooperatif, çok oyunculu ve arkadaş grubuyla oynamaya gayet müsait.
Ayrıca oyuncu davranışlarında da spor etkinliklerinin ve diğer etkinliklerin iptali nedeniyle fark edilebilen değişimler mevcut. Bazı takımlar ve ligler gerçek dünyadaki rekabetlerini spor oyunlarına taşıdılar ve hayranlar için takımlarıyla olan rekabete dahil olma şansı verdiler.
Salgın başlarken F1 sezonu da tam başlamanın eşiğindeydi, ve şimdi profesyonel sürücüler çevrimiçi yarış oyunlarında içerik üreticilerinin rolünü üstlenmekteler. Hayranlar simülasyon yarışlarına kitleler halinde geçiş yapıyor ve bu durum hem oyun süresinde hem de izleyicilikte fark yaratıyor.
Spor oyunlarına gelince, simülasyon yarışçıları gerçek hayattaki karşılıkları olan kişilerle birçok benzerlik taşıyorlar ve çoğu üst profilli sürücü (ör. Lando Norris) salgından çok daha önce bu konuya dahil olmuştu.
Çoğu profesyonelin tercihi iRacing, ve bu içeriğe olan ilgi geçtiğimiz ay adeta fezaya yükselerek Twitch ve Youtube’da Şubat ve Nisan arasında %117’lik bir izlenme süresi artışı yakaladı.
iRacing’in Karantina Sürecinde Canlı İzlenme Artışları
Her ne kadar fark o kadar ekstrem olmasa da, verilerimiz diğer spor simülasyonları için de aynı gidişatı göstermekte. Buradaki fark şu, yukarıda da bahsettiğimiz üzere profesyonel F1 yarışçıları pratik amacıyla pistte olmadıkları zamanlarda simülasyonları kullanmaktalardı. Diğer bir deyişle, onların gerçek dünyadaki yetenekleri oyunlara transfer edilebilir durumdaydı. Aynısı futbol, basketbol ve diğer sporlar için söylenemiyor.
Oyun Geliştirme Çözümü’müzü kullanarak özel bir simülasyon yarış değişkenine “yarış” türü ve “realistik temsil” oyun mekaniğini kombine ederek odaklandık. Ortaya çıkan özel sonuç seti otomatik olarak iRacing, Assetto Corsa ve rFactor gibi isimleri takibe almamızı sağladı.
Çözüme göre, “niş” (niche) olarak tabir ettiğimiz, yalnızca spesifik zevklere ve taleplere odaklı içerik tedariği sağlayan tür de Ocak’tan bu yana Mart’taki en büyük PC oyuncu payını %28 ile yakaladı.
Sosyal ve Erişilebilir Arcade Oyunlar da Karantinada Liderliğe Oynuyor
Milyonlarca insanın eve kilitlenmesiyle birlikte arkadaş grubuna uzanan mükemmel yol basit çok oyunculu oyunlardan geçiyor.
“Sosyal Arcade” özel setini “arcade” ve “puzzle” türlerini oyuncu sayısı kategorisindeki “çevrimiçi çok oyunculu” ile çaprazladık. Sonuç ise bir dizi minimalist oyunun kooperatif veya rekabetçi çevrimiçi oyunu teşvik etmesi şeklindeydi.
Golf It!, Overcooked 2 ve Uno! bu özel sete Oyun Geliştirme Çözümü tarafından dahil edildi. Sosyal arcade oyunlar özellikle Mart ayında oyuncu payında en yüksek noktayı görerek PC oyunlarında %2’lik bir paya ulaştılar. Bu pay, Aralık’tan bu yana yaklaşık olarak çeyrek oranda arttı.
Bu alt tür de izolasyon nedeniyle bir yükseliş yakalamış olabilir. Birçok insan oyunları arkadaş ve aileyle sosyalleşme aracı olarak görüyor. Bu özel sete dahil olan oyunlar genellikle öğrenmesi kolay oyunlar oluyor veya eski oyuncuların zaten bildiği oyunların dijitalleştirilmiş sürümleri oluyorlar.
Spotları tek tek oyunlara doğrulttuğumuzda türe ait güzel bir manzara görebiliyoruz. Uno!, popüler kart oyunu, PC ve konsolda erişime açık (mobilde farklı bir sürümü var). iOS mağazasındaki sıralamaya göre Mart ayında mobil sürüm 49. sıradan 6. sıraya yükseldi.
Bu esnada oyunun PC sürümü Kasım ayındaki %0.2’lik oyuncu payından Mart’ta %0.7’ye yükseldi. Twitch ve Youtube’daki izlenme ise Mart’ta ikiye katlandı. Her ne kadar Uno! Twitch turnuvalarını sadece geçen sene başlatmış olsa da mobil ve PC/konsol üzerindeki oyuncu tabanı büyümesi tüketicilerden gelen ilgiyi gösteriyor.
Bu makalede elimizdeki verinin sadece küçük bir kısmını inceledik ve Oyun Geliştirme Çözümü’nden çıkan sonuçları paylaştık. Çözümün özel setleri kullanıcılara tüm element kombinasyonlarını inceleme imkanı sunuyor. ”
Bizler de Newzoo’dan gelen bu harika bilgiler ve analizler için kendilerine büyük bir teşekkürü borç biliyoruz. Özellikle tüm sektörlerin sürpriz değişimlerden geçtiği bu zorlu süreçte tüm takipçilere uzun yıllar fayda sağlayacak olan bu tür analizleri göz önünde bulundurmakta büyük fayda olduğunu da hatırlatalım.