Geçtiğimiz sene dereceli ve derecesiz oyunların harita havuzundan kaldırılan ve oyunun ilk haritalarından olan Split, bazı değişikliklerle birlikte oyuna dönüş yapıyor. Split’i seven pek çok oyuncu, iyileştirme ve düzenlemeler ardından haritanın oyuna geri dönecek olması konusunda oldukça heyecanlı. Bununla birlikte harita havuzuna eklenecek yeni harita Lotus, Split’in geri gelmesinin yanında 6.0 yamasının en büyük yeniliği.
eSports360 ekibi olarak yakın zamanda Riot Games’in düzenlediği özel etkinlik ile Lotus ve Split’e yakından bakma şansı bulduk. Bakalım bu iki haritadaki değişiklikler nasıl.
Split’te neler değişti?
Öncelikle Split’te yapılan değişikliklere değinecek olursak en çok değişiklik A bölgesinde yapılmış. Genel olarak haritaya yapılan değişikliklerin oynanış üstündeki etkisine değinecek olursak, saldıran tarafı oyuncularının A’ya girişinde sahip olduğu dezavantajlar azaltılarak rekabetçi taraflar arası avantaj ve dezavantajlara denge kazandırılmış. Değişiklikller küçük de olsa oynanışı fark edilir şekilde etkiliyor. Lafı daha fazla uzatmadan hemen Split’te yapılan değişikliklere bir göz atalım.
A Ana girişinin genişliği artırılırken girişte rampa tarfında kalan kutunun eni azaltılmış. Bu değişiklikle birlikte A Ana tarafından A Rampa tarafına geçen saldıranların açıkta kalmadan sol tarafta saklanabileceği bir alan oluşturulmuş. Böylelikle oyuncuların kuleye veya A Ana bölgesine ilerlemeden önce arada siper alabilecekleri ve durum kontrolü yapabilecekleri güvenli bir alan sağlanmış. A Kule’yi Savunucu başlangıcına bağlayan merdivenlerin yönü değiştirilerek arkadaki platformun genişliği sol köşeye kadar uzatılmış.
A kirişlerde duvar boyunca uzanan ve savunucuların köşeye pusarak saklanmayı sevdiği paltformun uzunluğu kısaltıldı. Bu da savunucuların sahip olduğu yüksek zemin avantajını dengeleyerek saldıranların alana giriş yapmasını eskiye göre nispeten kolaylaştırmış diyebilirim.
B kirişlerin yanında kalan köşenin uzunluğu artırılarak duvara eğim eklendi. Bu sayede köşeye pusunca kule girişinden gelen düşmanları görmek aşağıdakiler için daha kolay bir hale gelmiş. Bence oldukça dezavantajlı ve girenin sıkışıp kalmasına müsait olan bu köşenin rahatlatılması, özellikle bomba kurulumundan sonra alanı savunan saldıranlar için avantajlı bir değişiklik olmuş.
Orta alanada ve B kulede fazla bir değişiklik olmamakla birlikte B kuledeki kutunun yanındaki küçük çöp kutuları kaldırılarak kutuya yanaşma kolaylaştırılmış. Küçük çaplı, can sıkıcı parkur tadında deneyimler yaşatabilen bu alanın değiştirilmesi de kuleyi tutan oyuncuların işini kolaylaştıracak.
Yeni Harita: Lotus
Geçtiğimiz sene Ekim ayında oyuna eklenen yeni Hintli kontrol uzmanı ajan Harbor’un ardından gelen harita Lotus da, ismini Hindistan’ın ulusal çiçeğinden alıyor. Harita isminden de beklendiği gibi lotus çiçekleri ve akan su kaynaklarıyla bezenmiş. Haritanın tasarmı yarattığı hissiyat ve Hindistan temasına uyum konusunda oldukça başarılı olmuş.
Lotus, genel düzen olarak üç bomba kurulum alanıyla Haven’ı hatırlatıyor. Bu iki harita büyüklük olarak hemen hemen aynı olsa da Lotus’un oynanışı çok daha hızlı hissettiriyor. Bunun sebebi ise tur başlandıcındaki bariyerlerin Spike kurulum alanlarına çok daha yakın olması olabilir. Ayrıca haritada bulunan döner kapı sistemi de oynanış konusunda Valorant’a yeni bir özellik getirmiş. Döner kapılar aktive edildiğinde bir tur dönerek kısa bir süreliğine oyunculara duvarın arkasını görme fırsatı vererek geri kapanıyor.Haritalara basit ama oynanış deneyimini olmulu yönde etkileyecek bu tarz mekanizmaların eklenmesini ileride daha fazla görmeyi umuyorum.
Özetle Valorant’ın yeni haritası Lotus, 6.0 yamasıyla birlikte 10 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Bununla birlikte Split, oyunun dereceli ve derecesi harita havuzuna dönüş yaparken Breeze ve Bind bir süreliğine bu havuzdan kaldırılacak.