Video oyunları bu yılın sonunda 152 milyar dolarlık pazar değerine ulaşacağı tahmin edilen, eğlencenin en karlı hali oldu. Modada ise küresel pazar hacminin 2020’de 1.5 trilyon doları aşması bekleniyor. Hem giyimde, hem oyunlarda talep dünyanın her köşesinde yükselişte. Yollarının bir noktada kesişmesi ise hayli mantıklı bir tahmin.
Erişilebilirlik her iki pazarın da büyümesinde büyük rol oynuyor. Oyuncu olmanın önündeki engeller mobil oyunlar sayesinde hiç bu kadar kolayca aşılabilir bir hal almamıştı, keza giyim eşyalarının tüketimi de “hızlı moda”‘nın yükselişi sayesinde artık kolayca erişilebilir durumda. Her ne kadar trilyonlarla ifade edilen kar rakamları etkileyici olsa da, moda pazarında hala oyunculara yönelik büyüme için çokça yer var.
Oyuncu odaklı giyim malzemeleri artık moda dünyasında her türden tüketiciye ulaştı. Forever 21 ile Overwatch arasındaki el çantaları koleksiyonunun mimarı olan hızlı moda işbirliğinden özel tasarım markası olan Louis Vuitton ve League of Legends arasındaki sıkça bahsi geçen işbirliğine kadar oyunların giyim mecrasındaki haklarını alan sayısız marka sayabiliriz. Ama bu üretim kimin için?
Tüketici Ürünleri Uzmanı Mandie Roman, “LV ile LoL arasındaki işbirliği aslında gerçekten LoL fanları için değil. Koleksiyondaki eşyaların sayısına ve bunların kaçının Qiyana ile alakalı olduğuna bakın. Çok az. Buradaki mesele kimlerin böyle lüks ürünlere para harcayabileceği. Riot’ın dünyanın en büyük lüks tüketim markalarından biriyle ortaklık kurması devasa bir pazarlama hamlesi. Vogue ve oyunlarla alakası olmayan diğer endemik markalar bunun hakkında konuşmaya başladığında bu LoL için inanılmaz bir görünürlük demek. Bu ayrıca oyunculuğun ve esporun ne kadar yol kat ettiğini, bizim de daha ne kadar yol kat edebileceğimizi gösteriyor. Kaldı ki ben de bu koleksiyonla çokça ilgileniyorum. Bunun anlamı daha fazla markanın artık umuyorum ki benim fiyat aralığımda ortaklık kurup daha çok içerik üretebilmesi, ve bizim de daha fazla ürüne sahip olabilmemiz!” diyerek bu durumu açıklıyor.
İşin özü şu ki, markaların herhangi bir oyuncudan olan kazancı satışların çok ötesinde. Louis Vuitton‘a baktığımızda, marka bilinirliği bu işbirliğinde açıkça daha büyük bir role sahip. Bunu Qiyana‘nın dahil olduğu üç ürünün aslında en ucuz ürünler olmasına bakarak da anlayabiliriz. Louis Vuitton oyunculuk dünyasına olan ilk keşfini Final Fantasy işbirliğiyle yapmıştı ve parçaların hiçbiri oyundaki karakterlere bir referans içermiyordu, Lightning’in direkt olarak model olarak kullanıldığı parçalar hariç. Ortalama bir oyuncu sadece bir çift ayakkabıya birkaç bin dolar vermeyeceğine göre bu ürünlerin hangi tüketiciler için yapıldığını bizler de merak etmiyor değiliz.
Aksesuar markası DN Handbags yakın zamanda Nintendo ile bir ortaklık kurdu ve ikonik NES kontrolcüsü ile Super Mario karakterlerini içeren bir el çantası koleksiyonu yarattı. Oyunculuk tabanlı koleksiyonların fiyat etiketleri birçok tüketici için hayli uygun, 18-88 dolar arasında. İtalyan lüks moda markası Moschino da bu yönde bir adım atarak “İtalyan Tesisatçı” üzerine bir giyim ve aksesuar koleksiyonu tasarladı.
Oyun markaları moda endüstrisiyle uzlaşıyor ve giyim pazarına onların hayat tarzından esinlenilen giyim ürünlerini piyasaya sürerek dahil oluyor. Espor ekipleri de oyuna klasik forma tarzlarıyla dahil oluyorlar.
Espor organizasyonu Cloud9 da spor giyim markası Puma ile anlaştı ve #DareYou kampanyası ile oyuncularının ve influencer’larının da dahil olduğu oyuncu odaklı bir koleksiyon üretti. FaZe Clan da en yeni yatırımcıları Offset ile yeni bir koleksiyon yayınladı. Offset’in açıklaması ise “Bu oyuncular rock yıldızı gibiler, inanılmaz bir takipçi kitleleri var, çocukları etkiliyorlar ve benim işim de bu.” şeklindeydi.
Esports ve Streetwear ise her iki tarafın da kültürel öğelerini bir araya getiriyor: Rekabet, heyecan ve takip. Streetwear’ın temel değerleri espor için markalara bilinirlik sağlama ve oyuncu kültürünü temsil söz konusu olduğunda stratejik ortaklık imkanı sunuyor. “Hype Kültürü”, The Bagpipe’da tanımlandığı gibi “Bir sonraki ‘büyük dalga’yı bulma takıntısıyla yaşayan bir jenerasyonu tanımlıyor. Bu salt heyecan ve adrenalin için çıldıran bir kültür.”
Müzikal kültürün oyunculuğa dahil oluşu da sadece oyunculuk modasının yerini sağlamlaştırması demek. Bu yıl, Riot Games “True Damage” adlı, içerisinde bizim kültürümüzden moda parçaları barındıran, bazı League of Legends karakterlerinin temel alındığı bir hip-hop grubu kurdu. Umuyoruz ki bu durum moda etkileri bağlamında yeni bir standardın belirlenmesinde rol oynar.